Úvodní strana Obecní úřadÚřední deskaPovinné údajeStatistické údajeInformace OÚRegistr oznámeníDopravaSPOZKnihovnaCzechPOINTÚzemní plánVeřejné zakázkyProfil zadavateleArchiv veřejných zakázekZastupitelstvo obceSamosprávaRozpočtyVyhláškyUsneseníHistorieMolenburkHouskoVysočanyZastupitelstva obceFotogalerieKultura v obciSportInformace TJFotbalStolní tenisHokejAtletikaTriatlonPosilovnaMateřská školaInformace MŠAkce MŠBaby klubFotogalerieZŠ VysočanyZŠ Ostrov u MacochyAktuálněRada školyZŠ SloupFarní úřadVlastní webČČKHistorie MSDarování krveSDHMolenburkHouskoSkautský oddílSvaz tělesně postiženýchČeský svaz včelařůFirmy a službyZajímavé odkazyStránky obceZměnit styl
   Server spuštěn 11.4.2005

   Aktuální články
Pozvánka na utkání stolního tenisuPečení perníčkůSILVESTR 2012Výsledky 6.kola stolního tenisuPutování za stříbrnou podkovou
   Nejčtenější články
Kostely a kaple v Brně.CzechPOINTOslava svátku maminek
   Kalendář akcí
<< Září 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
   Hledání článků

ZŠ Ostrov u Macochy >>> Aktuálně

Úklid ke Dni Země a výsadba školního arboreta

Výsadba školního arboreta
       Díky ochotě rodičů a žáků mohlo být vysázeno školní arboretum, kde se budou noci děti moci učit poznávat naše stromy a keře. Arboretum vzniklo na dosud nevyužité stráni nad školou a na rekultivované části školního dvora (za opěrnou zdí). 
       Financování nákupu sazenic, nezbytných terénních úprav, dovoz zeminy, štěrku apod. bylo financováno z evropského projektu (prostřednictvím Nadace Partnerství a Střediska ekologické výchovy Rychta Krásensko), ze sponzorských darů (sazenice, štěrk, doprava, technika atd.) a zejména díky rodičovské brigádnické pomoci (terénní úpravy, cestičky, vlastní výsadba apod.). Odborný dohled a záštitu nad výběrem druhů dřevin a provedením výsadby převzali členové místního svazu zahrádkářů, za což jim patří velký dík. 
       Při první části výsadby (12. 11. 2011) bylo vysázeno 27 druhů dřevin (celkem 73 sazenic) a bylo vyštěrkováno odpočívadlo a část dolní cestičky. Druhá část výsadby proběhla 28. 4. 2012, vysázeno bylo dalších 9 druhů dřevin (celkem 118 sazenic) a byla vyštěrkována horní cestička. Do úplného dokončení arboreta zbývá dokončit vyštěrkování posledních cca 15 m cestiček a osadit u vstupu informační tabuli. 
       Jménem školy a jménem žáků, kteří se budou moci seznamovat s u nás rostoucími dřevinami bych chtěl poděkovat všem, kdo jakýmkoliv způsobem pomohli při realizaci záměru vytvoření školního arboreta, zejm. rodičům a žákům, kteří ochotně pomohli s výsadbou a úpravou prostoru právě se rodícího arboreta. 
fotogalerie
Mgr. Karel Hasoň
koordinátor projektu Školní arboretum

Den Země - úklid Moravského krasu
       Ve středu 25. 4. 2012 proběhl již tradiční úklid Moravského krasu, a to při příležitosti Dne Země. Na úklidu všeho, co nepatří do přírody (PET láhve, igelitové sáčky, papírky, plechovky atd.) se podíleli žáci celé školy. Děti a jejich učitelé se zaměřili na okolí školy a Ostrova. Část žáků sbírala odpadky také ve Vysočanech. Celkem jsme nasbírali 14 velkých pytlů odpadků a přispěli jsme tak k oslavě Dne Země. 
       Tento den patří ochraně přírody, šetrnému způsobu zacházení s přírodními zdroji, hlubšímu poznávání přírody a možnostem ochrany životního prostředí. 
       Poděkování patří žákům a učitelům za ochotu pomoci přírodě přiložením vlastní ruky k dílu. 
fotogalerie
Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Projektové vyučování ke Dni Země
       V první třídě jsme se rozhodli oslavit Den Země projektovým vyučováním. V pátek 13. dubna jsme se vypravili na vycházku, kde děti měly za úkol zkoumat jarní rostliny a všímat si ekologických a neekologických zásahů do krajiny. Děti měly lupy, skicáky a tužky, aby si vše mohly zaznamenat. Naše zážitky jsme vyhodnotili a vytvořili nástěnnou tabuli. 
       Poznatkům o planetě Zemi jsme se věnovali ve všech vyučovacích hodinách v průběhu 2 týdnů (13. 4. - 25. 4.) - zejména v českém jazyce, prvouce, praktických činnostech a výtvarné výchově. 
       Zabývali jsme se také zdravým způsobem života, tedy i zdravým stravováním, a tak si děti samy vyrobily tvarohovou pomazánku, na které si pochutnaly. 
       Tvořili jsme výrobky z různých typů materiálů - využili jsme odpadní materiál na výrobu čarodějnice. Každý žák si vyrobil dvě čarodějnice - jednu z pet lahve a druhou z novinového papíru. Na těchto materiálech jsme si vysvětlili základní ekologické principy. Čarodějku z novinového papíru si děti odnesou domů a poslouží jim jako rekvizita na pálení čarodějnic. 
       Na praktických příkladech si děti osvojily pojmy ekologické a neekologické chování a ještě jsme zažili mnoho zábavy. 
       Celé ekologické snažení vyvrcholilo ve středu 25. 4., kdy jsme se vydali sbírat odpadky v okolí školy. 
fotogalerie a text
Mgr. Eva Veselá
tř. uč. 1. roč.

09. 05. 2012, Karel Hasoň
přečteno71679x, komentáře: 0
tisk informační e-mail

Komentáře k článku:

Žádný komentář k článku
Názory čtenářů v komentářích nejsou názory provozovatele webu, a ten za jejich obsah neodpovídá. Komentáře mohou být kdykoliv smazány.

Nový příspěvek:
(zpracováno za 0.0258250s)
provozuje Obec Vysočany (server spuštěn 11.4.2005)
Veškerá autorská práva vykonává provozovatel. Jakékoliv užití článků či fotografií, ať již v tištěné nebo elektronické podobě je bez souhlasu provozovatele zakázáno.