Úvodní strana Obecní úřadÚřední deskaPovinné údajeStatistické údajeInformace OÚRegistr oznámeníDopravaSPOZKnihovnaCzechPOINTÚzemní plánVeřejné zakázkyProfil zadavateleArchiv veřejných zakázekZastupitelstvo obceSamosprávaRozpočtyVyhláškyUsneseníHistorieMolenburkHouskoVysočanyZastupitelstva obceFotogalerieKultura v obciSportInformace TJFotbalStolní tenisHokejAtletikaTriatlonPosilovnaMateřská školaInformace MŠAkce MŠBaby klubFotogalerieZŠ VysočanyZŠ Ostrov u MacochyAktuálněRada školyZŠ SloupFarní úřadVlastní webČČKHistorie MSDarování krveSDHMolenburkHouskoSkautský oddílSvaz tělesně postiženýchČeský svaz včelařůFirmy a službyZajímavé odkazyStránky obceZměnit styl
   Server spuštěn 11.4.2005

   Aktuální články
Pozvánka na utkání stolního tenisuPečení perníčkůSILVESTR 2012Výsledky 6.kola stolního tenisuPutování za stříbrnou podkovou
   Nejčtenější články
Kostely a kaple v Brně.CzechPOINTOslava svátku maminek
   Kalendář akcí
<< Září 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
   Hledání článků

ZŠ Ostrov u Macochy >>> Aktuálně

Pozvánka na vánoční vystoupení (ZŠ Ostrov)

Přijměte pozvání na předvánoční vystoupení, které proběhne v neděli 11. 12. 2011 v 15 hod. v KD ve Vysočanech. V programu vystoupí žáci školy a žáci Základní umělecké školy Jedovnice, pobočka Ostrov. Přijďte si vychutnat předvánoční atmosféru a odpočinout si od předvánočního shonu.

Srdečně zvou žáci a učitelé ZŠ Ostrov.

 

Pozvánka na hovorové hodiny
5. 12. 2011
       Ve středu 7. 12. 2011 v době od 14.30 do 15.00 hod. proběhnou hovorové (konzultační) hodiny ve třídách jednotlivých ročníků. Hovorové hodiny doplňují klasické rodičovské schůzky. Rodiče mají možnost konzultovat prospěch a chování dítěte s jednotlivmi vyučujícími, a být tak neustále informováni o průběhu a výsledcích školní docházky svého dítěte.
Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Sběr elektroodpadu
5. 12. 2011
       Další sběr elektroodpadu proběhne ve středu 7. 12. 2011 v době od 17 do 18 hod., na místě určeném jako sběrné místo pro sběr elektroodpadu, tj. za školou ze školního dvora. 
Vybírají se celé, nerozebrané elektrospotřebiče, které jsou odvezeny k likvidaci specializovanou firmou, která využívá práce chráněných dílen, které zaměstnávají lidi s postižením, a roztříděný materiál putuje k dalšímu využití.
Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Pozvánka na rozsvěcování vánočního stromu
25. 11. 2011
       Srdečně zveme všechny rodiče, děti a všechny občany na tradiční rozsvěcování vánočního stromu, které proběhne v neděli 27.11.2011 v 15:30 hod. u kašny v Ostrově u Macochy. Progra připavili žáci Základní umělecké školy Jedovnice a Základní školy a Mateřské školy Ostrov u Macochy.
Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy
 

Beseda se zástupci středních škol
25. 11. 2011
       Pro rodiče a děti, zejm. žáky 8. a 9. ročníku, byla připravena beseda se zástupci středních škol. Cílem tohoto setkání bylo představit střední školy a učiliště, obory, které u nich vyučují a možnosti uplatnění jejich absolventů v dalším profesním životě. Tato beseda se setkala s velmi kladným hodnocením ze strany rodičů a jejich dětí, protože se mohli seznámit se širokou nabídkou oborů a možnostmi výběru jednotlivých středních škol. 
fotogalerie
Mgr. Karel Hasoň 
Mgr. Petra Ševčíková

Výsadba arboreta
20. 11. 2011
Podzimní výsadba dřevin (12. 11. 2011) 
       Další úspěch v získávání peněz z evropských fondů = zlepšení podmínek pro žáky i veřejnost. Na základě návrhů žáků byl sestaven projektový záměr na výsadbu školního arboreta. Projektová komise jej vyhodnotila jako kvalitní a přínosný, a schválila podporu v maximální možné částce (53 000 Kč). 
       Byly dokončeny úpravy terénu, zavezena díra u opěrné zdi na školním dvoře, vyštěrkovány chodníčky a vysazeno více než 70 sazenic celkem 27 druhů dřevin. Do výsadby se zapojili rodiče, děti, učitelé a členové místního spolku zahrádkářů. 
       Jménem školy a žáků bych chtěl všem, kteří přiložili ruku k dílu, poděkovat za ochotu a pomoc. Nyní bude u vstupu nainstalována informační tabule a popisy jednotlivých druhů dřevin včetně informací o jejich původu, charakteristice, nárocích apod. 
       Arboretum bude sloužit jako místo odpočinku a jako přírodní učebna. Návštěvník bude mít možnost vidět, jak vypadá např. smrk ztepilý, smrk stříbrný, smrk omorika a další druhy, protože porostou těsně u sebe. Bude se moci schovat v jejich stínu, na informační tabuli se dozví, kde přirozeně rostou, a naučí se je od sebe odlišovat. Navíc tato nevyužitá stráň dostane nový hezčí vhled. Sazenice dřevin sponzorsky poskytli soukromí pěstitelé a Školní lesní podnik Křtiny. 
fotogalerie
Mgr. Karel Hasoň 
koordinátor projektu
 

Projekt Zdravá chodidla
23. 11. 2011
Změna termínu návštěvy primáře nemocnice v Boskovicích MUDr. Vlacha a pana Hanáka.

       Pan primář Vlach a pan Hanák přijedou do mateřské školy v Krasové a v Ostrově v pátek 2. 12. 2011 ve 13 hod. Cílem návštěvy dětí v MŠ je provést další průběžnou kontrolu nápravy ortopedických změn nohou dětí. 
       Projekt Zdravá chodidla je založený na aplikaci biomechanické aktivní stélky v botě dítěte (místo běžné stélky). Tato stélka napomáhá v odstranění několika ortopedických problémů, které trápí děti, a které vedou ke špatnému držení těla, nerovnoměrnému zatížení páteře a ve svém důsledku přispívají ke snížení pozornosti a soustředění dítěte, což se může projevit např. i na školní úspěšnosti. 
       Projekt Zdravá chodidla, v kterém je naše škola již téměř rok zapojena, sleduje, nakolik dochází k nápravě ortopedických vad a jak se toto zlepšení promítá do práce dítěte ve školce. Z toho důvodu provádí lékař-specialista sérii vyšetření, aby mohl průběžně sledovat vývoj a zlepšování ortpedických vad dětí. 
       Návštěva se přesouvá z pátku 25. 11. na 2. 12. 2011, a to z důvodu neodkladných pracovních povinností pana primáře. Děkujeme o pochopení.
Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Pokus v chemii - oddělování složek směsi
23. 11. 2011
       V chemii jsme probírali učivo o směsích, roztocích a oddělování složek směsí. Jednou z metod odděování složek směsi je chromatografie. Vyzkoušeli jsme oddělování jednotlivých slože - barviv ve fixe a v listu rostlin. 
       Na filtrační papír jsme nanesli barvivo a pomocí lihu jsme dosáhli během několika minut oddělení jednotlivých složek, které barvivo obsahuje. U barviva z listu rostliny jsme museli nejprve v třecí miste směs barviv, obsažených v buňkách listu, extrahovat pomocí třecí misky a malého množství lihu. 
       Pokus se nám povedl, v přiložených obrázcích je vidět rozdělení jednotlivých barviv. Pozn. jednotlivá barviva jsou tvořena různě velkými molekulami s rozdílnou molární hmotností. Kapalná fáze, použitá k extrakci, unáší molekuly různou rychlostí. Díky tomu můžeme pozorovat jednotlivé složky, které barvivo obsahovalo. 
       Tato ukázka oddělování složek směsi byla připraven dle souboru pokusů, obsažených v nově pořízeném souboru interaktivních učebnic, nakoupených z evropského projektu Schola naturalis, realizovaného na naší škole (souběžně s sprojektem Peníze EU do škol - šablony, realizovaného na všech školách v ČR s vyjímnkou Prahy). 
       Fotografie byly pořízeny novým digitálním fotoaparátem, pořízeným rovněž z projektu Schola naturalis.
 
       Kromě tohoto demonstačního pokusu si žáci vyzkoušeli i klasický pokus oddělování složek směsi pomocí filtrace (jedná se o běžný pokus, prováděný na školách). 
    
Barvivo (hnědé) fixy - pokus č. 1 a 2. Barvivo listu rostliny - pokus č. 1 a 2.
Mgr. Karel Hasoň
uč. chemie

Děti se připravují na výtvarnou soutěž.
23. 11. 2011
Výtvarná soutěž na téma ? Zachraňují naše životy? 
       Výtvarný projev dítěte musí být spjatý s prožitkem. Než začnou kreslit, vytvoří učitelky takové podněty, aby děti chápaly smysl a uměly si samy odpovědět na otázku ?Proč?? 
       Naše mateřská škola se bude několik dnů věnovat projektu ?Zdraví a bezpečnost?. Prvním krokem byla návštěva autodílny. Podnět daly samotné děti, které prožívaly s rodiči výměnu letních pneumatik za zimní. Tak začal projekt bezpečnosti na silnici, kde musí dodržovat pravidla všichni zúčastnění.. S náročnou prací hasičů seznámila děti paní J. Nejezchlebová, ukázala jim vybavení nutné k jejich práci. 
       Dále pokračujeme v projektu zdraví a bezpečnost při hře, sportu, oblékání a dalších činnostech blízkým dětem. Plánujeme povídání s příslušníky policie, lékařkou, zdravotní sestrou. 
       Konečný výsledek se projeví ve výtvarné práci dětí. 
autodilna 
hasici
Vondrová Jaroslava
uč. MŠ

Rychta Krásensko - exkurze ?Příroda a čas?
20. 11. 2011
       Vážení rodiče, milí žáci, v rámci realizovaného evropského projektu ?Schola naturalis? připravila naše škola pro žáky 6. a 7. ročníku ve spolupráci s Rychtou Krásensko 3 denní přírodovědnou exkurzi/kurz na téma: ?Příroda a čas?. 
Vzdělávací akce se uskuteční ve dnech 28. listopadu 2011 ? 30. listopadu 2011. 
       Předpokládaná výše nákladů zahrnujících ubytování, stravu a program činí 900 Kč na osobu. Tyto náklady budou financovány z projektu. Účast na kurzu je tedy díky evropskému projektu Schola naturalis pro žáky naší školy bezplatná
       Každý účastník uhradí pouze náklady spojené s dopravou do/z Krásenska. 
       Cílem exkurze je umožnit žákům intenzivním způsobem seznámit se s rodným krajem a osvojit si zajímavou formou širokou škálu informací o regionu, jeho historii, zeměpisných reáliích a přírodovědných zajímavostí. 
       Velkou výhodou této formy studia je intenzivněhší vstřebávání poznatků, bezprostřední kontakt s místy, o kterých se většinou učí jen v učebnicích, zasazení vědomostí (a to jak nových, tak těch dosud získaných) do kontextu, posílení souvislostí a vztahů mezi jednotlivými předměty a propojení teorie s praxí. 
       Navíc se mnohom lépe děti seznámí se svým rodným krajem a uvědomí si, že to, co se učí běžně ve škole, jsou věci z běžného života. Že například dějepis, zpravidla chápaný jako nezáživný seznam letopočtů, je zajímavý obor o minulosti jejich domoviny, té, kterou znají povětšinou jen z projíždějícího auta nebo z okna svého domu. 
       Akce začíná v pondělí 28. listopadu, doprava a odjezd od školy budou ještě upřesněny v příštím týdnu. Předpokládaný návrat bude ve středu 30. listopadu, mezi 15. a 16. hodinou odpolední u školy ZŠ Ostrov u Macochy. 
       Věci s sebou: spacák, teplé oblečení do terénu, boty do terénu (i náhradní), teplé ponožky (několik párů), oblečení na ubytovnu a na spaní, pláštěnku, láhev na vodu, přezůvky, zápisník, tužku, hygienické potřeby (ručník osušku atd.), mobil, přídavný batoh do terénu, svítilna (baterka). Vezměte si také průkazku na slevu autobusem. Notebooky povoleny-ztráta na vlastní náklady. 
       Během příštího týdne doneste prosím návratky a zdravotní způsobilost. 
celý text
Mgr. Libor Pelikán
tř. uč. 7. roč.

Podzimní krajina v okolí školy
20. 11. 2011
       26. října jsme se vydali do okolí naší školy s žáky 6. a 7. ročníku, abychom se dozvěděli něco o přírodních zajímavostech v okolí Ostrova. Navštívili jsme Balcarovu jeskyni a zopakovali jsme si něco o vlastnostech vápence, vzniku Moravského krasu, typech krápníků a připomněli si také další krasové jevy v okolí např. závrty. 
       Prodírali jsme se přírodní rezervací Vintoky a rozpoznávali lesostepní teplomilnou vegetaci. Navštívili jsme také dnes už bývalý lom Tannenberg na těžbu vápence. Lom je dnes již silně zarostlý lesem s typickou mikroflórou. Žáci museli najít na mapě další funkční či bývalé vápenky a že jich v okolí nebylo málo, např. Velká a Malá Dohoda v blízkosti Holštejna. 
       Celou trasu a všechny zajímavé místa si žáci zaznamenávali do mapy a ve skupinách doplňovali pracovní list. Tímto bychom chtěli žákům poděkovat za hojnou účast, bylo to příjemně strávené dopoledne. 
celý text
Mgr. Libor Pelikán
uč. př.

Interaktivní učebnice - žákovská licence ke stažení
20. 11. 2011
       Vážení rodiče,  používají učitelé Vaší školy při výuce na 2. stupni ZŠ některou z interaktivních učebnic FRAUS? Pokud ano, pak si mohou žáci Vaší školy zdarma stáhnout žákovské licence těchto i-učebnic pro domácí opakování a procvičování. 
       S učením jim pomohou videa, audionahrávky, odkazy na související webové stránky a mnoho dalšího. Flashové animace jim zase názorně přiblíží, jak funguje např. spalovací motor nebo jak dochází k zatmění Slunce. Žákovské licence pro domácí použití obsahují navíc přehled učiva daného předmětu pro celý 2. stupeň, zábavné procvičování a elektronické testy s vyhodnocením.  
       Zaujala Vás tato forma učení? Vytěžte z interaktivní výuky maximum a nabídněte svým dětem možnost bezplatného stažení interaktivních učebnic. Stačí se pouze zaregistrovat, přihlásit do profilu a aktivovat licenci v sekci Nabídka produktů.  
       Akce platí po celý školní rok 2011/2012, platnost licence vyprší 30. 9. 2012. 
  S pozdravem 

Nakladatelství Fraus, s.r.o.
Edvarda Beneše 2438/72
Plzeň 301 00
e-mail: info@flexilearn.cz
tel: 377 338 865, 377 338 845 
www.flexilearn.cz 
www.fraus.cz
tým FlexiLearn

Rychta Krásensko aneb co jsme se všechno a naučili a prožili
20. 11. 2011
       Vzdělávací program Zeměpis-brána do krajiny nabídl rozmanitý program, kde se střídala práce v učebně s venkovními aktivitami. Žáci pracovali s mapou v terénu, pozorovali místní krajinu, prolézali nepřístupnými prostory jeskyň za dozoru učitelů, vyzkoušeli si orientační běh s přístroji GPS, tvořili powerpointové prezentace a mnohé další. Při tom všem se učili a sbírali nové poznatky a zkušenosti. Je jasné, že veškerý program nemá cenu popisovat detailně, proto nabízíme jen některé činnosti, v kterých se žáci realizovali. 

Terénní exkurze v Rudici 
       V týdnu jsme se vypravili na celodenní terénní výuku do oblasti Rudice. Většina žáků vůbec poprvé navštívila písečný lom Seč. Vyzkoušeli si zde simulaci sukcesních jevů prostřednictvím tvorby políček a posléze se snažili nalézt zkameněliny. V následujících hodinách měli za úkol přijít na to, co negativně ovlivňuje život v této vesnici a pomocí GPS vše zaznamenat. Poté si zahráli hru, která prověřila znalosti nabyté během času stráveného na Rychtě. Vyzkoušeli si také prolézání jeskyní, což byl pro některé velmi nevšední zážitek. 

Simulační hra obchvat 
       V této hře se žáci doslova ?převlékli? do rolí občanů místní obce, kde každý hájil svoje vlastní stanovisko. Měli totiž rozhodnout na společné schůzi, zda okrajem obce povede obchvat či nikoli. Někteří se převlékli za zastupitele obce, ochranáře přírody, investory stavějící obchodní centrum blízko obchvatu, rybáře či kněze. Učitelé se převlékli do rolí architekta, který nás seznámil s celou věcí a starosty obce, který schůzi předsedal. Žáci měli zhodnotit všechna pro a proti např. jaký vliv by měl obchvat na životní prostředí v okolí, či kolik nových pracovních míst by přineslo nové obchodní centrum a jak moc velký zásah by to byl do života místních občanů. V konečném hlasování se ?občané? vyslovili pro zachování původního stavu. 

Volný čas 
       Žáci měli také volný čas. V něm rádi využili možnosti hraní ping pongu, fotbalu na hřišti za Rychtou a ve večerních hodinách také společenských her. Nejvíce je zaujala především hra ?Activity?. Po přednášce o zvířatech chovaných v tomto školském zařízení, měli žáci kdykoli možnost vytáhnout si z terária gekončíka, korálovku, případně chameleona, samozřejmě za dozoru dospělých. Mohli také využít možnosti zapůjčení horského kola a jet se trochu provětrat. 

Páteční konference- proměna krajiny v čase 
       Program se však netýkal pouze aktivit a her. Žáci měli přesvědčit, že se za týdenní pobyt něco naučili a měli tedy předvést své nové schopnosti a dovednosti. Ve čtvrtek dostali zadanou práci do skupin. Každá skupina s vlastním jménem např. ?šmoulové? či ?bobři??, měla na GPS přístrojích určenou trasu kolem Krásenska, kterou měla projít. Úkolem bylo změřit v dané trase velikost krajinných složek (pole, louky, obytná zástavba atd.), porovnat je s historickou mapou z roku 1836 a odpovědět na výzkumnou otázku, zda se v okolí Krásenska krajina změnila a jak. 
       V odpoledních hodinách ještě žáci sbírali informace ve studovně a na pokojích, k dispozici jim byla literatura, internet a sami učitelé. K večeru již vytvářeli prezentace, které měli přednést v pátek ráno. I když úkol zněl náročné, každá skupina se s tím popasovala po svém a výsledky nakonec příjemně překvapili i učitelé na Rychtě, kteří prezentace chválili. Ovšem nenechte se mýlit. Hodnocení každé skupiny nebylo na učitelích, ale na žácích samotných. Ti měli vyhodnotit veškeré prezentace včetně svoji a zhodnotit, jak se jim pracovalo ve vlastní skupině. Učitelé pak zaznamenali hodnocení do grafu, které jsou k nahlédnutí. 
       Ještě bych zdůraznil, že žáci se hodnotili opravdu ve všech ohledech, které zahrnovaly nejenom sběr a zpracování informací, analýzu a interpretaci dat, ale také přednes, vystupování či grafickou úpravu prezentace. 8 a 9. ročník tak dostal dobrou průpravu k absolventským pracím.Týdenní pobyt v Krásensku byl tak zajímavou inspirací a kořením všední výuky jak pro žáky tak učitele. 
fotogalerie
Mgr. Libor Pelikán, Mgr. Šárka Majkutová

Třídění odpadu v MŠ
20. 11. 2011
       ZŠ Ostrov u Macochy realizuje řadu environmentálních projektů. I v mateřské školičce jsme se tedy rozhodli zabrousit do ekologické tématiky. Nejdříve jsme si s dětmi vyrobili z lepenkové krabice speciální koš na papír ? krabici jsme si nabarvili na modro. Poté jsme si zjednodušenou formou povídali o třídění odpadu, jeho významu, o výrobě papíru (ze starého papíru, dřeva?) a třídění papíru v MŠ jsme také zavedli. Pečlivě jsme si vysvětlili, co a proč budeme do nového koše odhazovat. Zda se nám bude třídění papíru dařit či nikoli, ukáže čas. 
fotogalerie
za kolektiv MŠ
Mgr. Jaroslava Schauerová

Listopadové tvoření dětí a rodičů v mateřské škole
20. 11. 2011
       Mateřská škola je místem, kde neustále probíhá současně mnoho komunikativních vazeb mezi dětmi navzájem, dětmi a dospělými, dospělými mezi sebou. Rozvíjení komunikace a spolupráce v mateřské škole probíhá různými formami. Je prostředkem účinného, integrovaného poznávání světa vytváření postojů a kompetencí. 
       Cílem je hledání a nalézání vztahů, navazování vztahů a v neposlední řadě prožitek sounáležitosti. Děti se rozvíjí především prostřednictvím osobních vztahů s lidmi v nejbližším sociálním okolí. Tím je na prvním místě rodina a dále škola. Tvoření rodičů a dětí v mateřské škole je jednou z forem rozvíjení komunikace a spolupráce. Probíhalo ve stavu pohody, zúčastnění prožívali pocit souladu, harmonie, pozitivního naladění. 
fotogalerie
Vondrová Jaroslava
uč. MŠ

Pohádkový rej
20. 11. 2011
       Pohybem rozvíjíme osobnost dítěte. Psychomotorika vyjadřuje úzké propojení mezi psychikou a motorikou. Pohyb je prostředkem poznávání a vyjádření dítěte a zpětně jeho konání, prožívání a chování ovlivňuje. Je-li k pohybovým činnostem vybraná vhodná forma, přináší dětem zábavu, provokuje dětskou aktivitu, přináší pozitivní emoce a prožitky. 
       Pohádkový rej v mateřské škole byl tedy nejen zpestřením, ale zároveň velmi vlivným prostředkem s širokou působností na celou osobnost dítěte. 
fotogalerie
Vondrová Jaroslava
uč. MŠ

projekt Od školičky ke škole - Listopadové tvoření
20. 11. 2011
       Největší vliv na utvoření stabilního sociálního ovzduší v mateřské a základní škole mají vzájemné vztahy. Klima je vnímáno přes subjektivní stav a charakter každého zúčastněného jedince. V mateřské škole je jeho utváření velmi úzce spojeno s osobností učitelek. V základní škole se už více na ovlivnění klimatu podílejí žáci. Je to tedy jev značně sociální a skupinový, který je vázán na své tvůrce. 
       Při prvním setkání dětí z mateřské školy a žáků ze základní školy byla záměrem nejen společná aktivita ale také vytváření pozitivního klimatu. Dominovaly vztahy založené na etických principech jednání s druhými a vyjadřování se o nich. Ze starších dětí vyzařovalo porozumění, ochota spolupráce, respekt a uznání. Činnosti ve skupinách poskytovaly větší možnost komunikace mezi dětmi navzájem. 
fotogalerie
Vondrová Jaroslava
uč. MŠ

zájezd na Alexandrovce do Brna
20. 11. 2011
       Vážení přátelé, nabízím možnost zúčastnit se s naším Občanským sdružením Vápeníček zájezdu na Alexandrovce (viz text níže). Prosím, nabídněte Vašim zaměstnancům nebo známým. 
Děkuji za spolupráci!!!! Jarka Školařová. 

       Občanské sdružení Vápeníček připravuje zájezd na Alexandrovce do Brna v sobotu 26.května 2012. Cena vstupenky bude 590,- + autobus. Ještě máme několik volných míst. Můžete se přihlásit u ředitelky ZŠ Lipovec J.Školařové osobně nebo na telefon školy 516445184 nebo meilem jaroslavaskolarova@seznam.cz. Vstupenky je třeba zaplatit ve škole do konce prosince 2011 a zároveň si je zde můžete vyzvednout. Využijte možnosti potěšit někoho blízkého pěkným dárkem na Vánoce nebo pozvěte někoho známého, komu tato akce udělá radost. 
Děkuji.
Mgr. Jaroslava Školařová
ředitelka ZŠ a MŠ Lipovec
679 15 Lipovec 167
tel. 516445184, 732819644
e-mail: jaroslavaskolarova@seznam.cz

Poděkování sponzorům - děti si hrají s novými hračkami
20. 11. 2011
       V minulém školním roce jsme obdrželi od sponzorů z řad rodičů a veřejnosti finační obnos, který byl zejména využit na pořízení nových hraček, které obohatily vybavení mateřské školky. Děti tak mají petřejší a podnětnější prostředí, které rozvíjí jejich tvořivost, představivost, obratnost a nervosvalovou koordinaci. 
       Chtěli bychom znovu jménem dětí všem dárcům poděkovat. V přiložené fotogalerii jsme přiložili fotografie dětí hrajících si s některými nově nakoupenými hračkami. Celková částka darů činila 28.182,-Kč. (Kromě nákupu hraček jsou spozorské příspěvky využívány také na úpravu zahrady MŠ). 
fotogalerie
Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Rychta Krásensko
5. 11. 2011
       Vážení rodiče, milí žáci, 
v rámci realizovaného evropského projektu ?Schola naturalis? připravila naše škola pro žáky 8. a 9. ročníku ve spolupráci se Střediskem ekologické výchovy Rychtou Krásenko 5ti denní přírodovědnou exkurzi/kurz na téma ?Zeměpis ? brána do krajiny?. 
       Cílem exkurze je umožnit žákům intenzivním způsobem seznámit se s rodným krajem a osvojit si zajímavou formou širokou škálu informací o regionu, jeho historii, zeměpisných reáliích a přírodovědných zajímavostí. 
       Velkou výhodou této formy studia je intenzivněhší vstřebávání poznatků, bezprostřední kontakt s místy, o kterých se většinou učí jen v učebnicích, zasazení vědomostí (a to jak nových, tak těch dosud získaných) do kontextu, posílení souvislostí a vztahů mezi jednotlivými předměty a propojení teorie s praxí. 
       Navíc se mnohom lépe děti seznámí se svým rodným krajem a uvědomí si, že to, co se učí běžně ve škole, jsou věci z běžného života. Že například dějepis, zpravidla chápaný jako nezáživný seznam letopočtů, je zajímavý obor o minulosti jejich domoviny, té, kterou znají povětšinou jen z projíždějícího auta nebo z okna svého domu. 
       Předpokládaná výše nákladů zahrnujících ubytování, stravu a program činí 2000 Kč na osobu. Tyto náklady budou financovány z projektu. Účast na kurzu je tedy pro žáky naší školybezplatná
       Každý účastník uhradí pouze náklady spojené s dopravou do/z Krásenka. Konkrétní částka bude vyčíslena dle počtu zúčastněných žáků. 
       Vzdělávací akce se uskuteční ve dnech 7. listopadu 2011 ? 11. listopadu 2011. Sebou si vezmou: spacák, teplé oblečení do terénu, boty do terénu, teplé ponožky, pláštěnku, láhev na vodu, přezůvky, zápisník, tužku, hygienické potřeby, mobil, přídavný baťoh do terénu, svítilna ?čelovka?. 
       Sraz je v pondělí 7. 11. 2011 v 7:45, odjíždíme v pondělí v 8 ráno od školy, předpokládaný návrat je v pátek mezi 13 a 14 hodinou odpolední u školy ZŠ Ostrov u Macochy.
Mgr. Libor Pelikán
vedoucí exkurze

Workshopy 1. ročníku k projektu Schola naturalis
31. 10. 2011
       Workshopy 1. ročníku k projektu Schola naturalis Ve dnech 14., 17. a 19. října proběhly první tři workshopy pro 1. ročník. Tato výuka je součástí projektu Schola naturalis (Enviromentální vzdělávání, výchova a osvěta), která probíhá až po povinné výuce v odpoledních hodinách. Prvních workshopů se zúčastnili všichni žáci prvního ročníku. Výuka probíhala z 90% v terénu. 
       Hlavním cílem této výuky v prvním ročníku je poznávat přírodu, sbližovat se s přírodním bohatstvím a jeho tajemstvím, a v neposlední řadě přírodě porozumět. Ráda bych, aby si žáci uvědomovali závislost lidí na přírodě, uznávali, že ne všechno jde koupit za peníze. Aby také citlivě vnímali potřeby lidí i ostatních živočichů, dokázali a hlavně chtěli o něco pečovat a nemysleli jen na svůj okamžitý prospěch a pohodlí. Dokázali si utvářet i vlastní názory a uvažovali v širších souvislostech. Aby přemýšleli a jednali nejen jako ?spotřebitel? , ale jako člověk, kterému není jedno, co se kolem něho děje. 
       Tématem prvních dvou workshopů bylo poznávání stromů podle kůry. Prostřednictvím různých her se žáci seznamovali všemi smysli se strukturami kůry z různých druhů stromů. Pomocí plastelíny jsme si také strukturu kůry přenesli do třídy, vylili sádrou, čímž nám vznikly trvalé vzorky kůry. Dále díky meditačnímu cvičení se žáci stali sami stromem. Poté se tento strom pokusili ztvárnit pomocí přírodnin, které jim les nabízel. Žáci rovněž objevovali fascinujíci svět koruny stromů pomocí zrcátka. 
       Ve třetím workshopu jsme se vydali do jeskyně Balcarka poznat život netopýrů. Nejdříve jsme si poslechli zajímavý výklad o jeskyni od paní učitelky Gajdošíkové, pak jsme přešli k tématu samotných netopýru. Diskutovali jsme nejenom o jejich způsobu života, ale zejména o jejich ohrožení a důležitosti netopýry chránit. Bylo opravdu působivé učit se o netopýrech, kteří vám visí přímo nad hlavou ve svém přirozeném prostředí. 
       Odezvy na tento způsob výuku byly od žáků velmi pozitivní. 
Děkuji Správě jeskyní ČR, že nám výuku v jeskyni umožnila. 
fotogalerie
Mgr. Iveta Kuchařová
tř. uč. 1.roč.

Workshop 2. a 4. ročníku (k projektu Schola naturalis)
31. 10. 2011
       Dne 17.10. proběhl ve třídě druhého a čtvrtého ročníku první workshop s názvem Med. Nejdříve byla žákům puštěna PowerPointová prezentace, kde se žáci dozvěděli z čeho se med skládá, kolik druhů medů máme a k čemu všemu jej lidé v dřívějších dobách používali. Žáci se také dozvěděli, že med není pouze k jídlu, ale že se z něj vyrábí kosmetika a krásné voňavé svíčky. Tyto svíčky si žáci v další části hodiny vyrobili. Nejdříve plástev zahřáli, poté přiložili knotek a motali, motali, motali... :-) Ze začátku to některým žákům dělalo menší problém, proto jim musela paní učitelka trošku pomoci. Nakonec to však děti zvládly a měly krásnou památku. 
fotogalerie 

Další část workshopu byla zaměřena na mlsání, kdy děti zkoušely, jak chutnají různé druhy medu. Medem, který dětem nejvíce zachutnal, si nakonec osladily čaj. Závěrečná část byla příprava na středeční workshop. Děti si složily puzzle, kde jim ale v závěru nevyšel obrázek, ale text o tom, jak Balcarka přišla ke svému jménu. Z reakcí dětí jsem poznala, že se jim společně prožité odpoledne líbilo. Dokonce děti prohlásily, že by workshopy mohly být i místo klasického vyučování. Bylo to smysluplně využité odpoledne, kdy se děti dozvěděly spoustu nových informací. Myslím si, že to dětem dalo více, než kdyby seděly u počítače a hrály na něm nesmyslné "střílečky". 
fotogalerie 

Workshop 19.10. 2011 Na středu jsme se všichni moc těšili, protože jsme po vyučování nešli hned domů, ale do jeskyně. Před jeskyní jsme všichni dostali pracovní list, který jsme měli v průběhu postupně vyplňovat. Prováděla nás naše paní učitelka a řekla nám spoustu zajímavých informací o tom, jak jeskyně vznikla, co v ní můžeme vidět, kdo ji objevil? Po ukončení prohlídky jsme před jeskyní společně prošli pracovní list, aby paní učitelka viděla, jak jsme dávali pozor. Na závěr jsme si udělali společnou fotečku. Žáci 2. a 4. ročníku Workshop 20. 10. 2011 druhého a čtvrtého ročníku Poslední workshop byl věnován bylinkám a léčivým rostlinám. Děti si vytvářely knížečku, do které malovaly jednotlivé rostliny, o kterých bylo v hodině hovořeno. Žáci se dozvěděli, jaká bylinka pomáhá např. při nachlazení nebo rýmě. V závěru hodiny děti ochutnaly různé bylinné čaje a měly uhádnout o jakou bylinku se jedná. 
fotogalerie
Mgr. Veronika Gajdošíková
uč. 2. a 4. roč.

Děti poznávaly přírodu - ukázka dravých ptáků
31. 10. 2011
       Pondělí 24. října 2011 se děti ZŠ Ostrov, MŠ Ostrov a MŠ Šosůvka sešly na fotbalovém hřišti v Ostrově, kde pro ně pracovníci agentury Zayferus připravili pestrou ukázku dravých ptáků. Kromě seznámení s jednotlivými druhy dravců byla připravena i ukázka lovu kořisti. Někteří žíci se mohli přímo zapojit do přípravy ukázky a provést vypouštění a přílet dravce na svou ruku. Pro jiné byla připravena odměna v podobě pexesa s obrázky dravých ptáků či leporela nebo kalendáře, pokud strávně odpověděli na často složité otázky ze života dravců. 
       Poté následovala ukázka lovů kořisti několika dravých ptáků. Fotografie a videoukázky z celé akce jsou k dispozici v přiložené galerii. 
fotogalerie 
videogalerie
Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Projekt ?Zdravá chodidla ? naše budoucnost?
31. 10. 2011
       ?Nevíme, odkud jsme přišli, nevíme, kam jdeme, je možné, že bez podložky, která bude ctít zákony přírody, nikam nedojdeme.?
Josef Hanák 

Cílem daného projektu je umožnit dětem v mateřské škole zdravý tělesný vývoj, a zajistit tak dětem zdravá chodidla vkládací biomechanickou aktivní stélkou. 
V čem spatřujeme přínos projektu pro dítě v naší MŠ? 
? Společně s rodiči přirozeně proniknout do všech oblastí rozvoje dítěte. 

Jaké jsou hlavní cíle projektu?
? Pochopit funkci chodidla a postupným tvarováním odstraňovat a dorovnávat vzniklé deformace nohou.
? Přispět k rozvoji prosociálního cítění a chování dětí, k rozvoji ohleduplnosti, tolerance.
? Prostřednictvím pohybových činností vést děti k jejich tělesnému a pohybovému rozvoji.
? Podněcovat fantazii, tvořivé myšlení, pozornost a komunikaci.
? Porovnávat projevy samostatnosti, dozrávání v emoční a sociální oblasti.v ? Podporovat zdravé sebevědomí a sebeúctu dětí.
? Přispět ke spokojenosti a pohodě dítěte. 

Charakteristika sledované skupiny
? Projekt je realizován v době, kdy jsou již děti ve třídách adaptované, pokud nejsou, je přítomnost rodičů nutná.
? Učitelky děti delší dobu znají a společně s rodiči vyhodnotí a porovnají individuální rozvoj dítěte v různých vzdělávacích oblastech.
? Projekt je flexibilní a otevřený. 


Jaká je zpětná vazba?
? Průběžná evaluace v úzké spolupráci s rodiči jednotlivých dětí, vzájemné vyhodnocování jejich rozvoje, zaznamenávání a sdělování poznatků.
? Fotodokumentace ? porovnávání, zhodnocení nápravy dle závažnosti deformace.

V pátek 21. 10. 2011 navštívili naši mateřskou školu pan primář MUDr . Otto Vlach a pan Josef Hanák, odborní garanti našeho projektu ?Zdravá chodidla?.
Další konzultace s panem primářem MUDr. Otto Vlachem proběhne ve čtvrtek 25. 11. 2011
Konzultace s panem Hanákem proběhnou v prvním listopadovém týdnu. Konkrétní datum bude upřesněno. Projekt sleduje také pedagogicko-psychologická poradna, jejíž pracovnice naši mateřskou školu navštíví v měsíci listopadu. Konkrétní termín bude upřesněn. 
o projektu 
Jaroslava Vondrová
učitelka MŠ

Zkoumáme stavbu těla ryb
31. 10. 2011
       Poznat stavbu těla ryby mohli žáci sedmého ročníku naší školy. V hodině přírodopisu pro ně byla připravena pitva. Díky výuce v nové učebně environmentální výchovy mohli využívat nové počítače a kombinovat pitvu, práci s mikroskopem a vyhledávání informací na počítači. 
       Žáci si na počítači vyhledali schéma anatomie ryby a během následné pitvy postupně vypreparovávali jednotlivé orgány. Díky neustálé možnosti náhledu na schéma stavby těla ryby je eliminována chybovost při určování jednotlivých orgánů a případná záměna jednotlivých částí těla ryby za jiné. Rovněž s pomocí internetu žáci určili, který druh ryby zkoumali, čímž se naučili lépe poznávat některé druhy našich ryb. Kombinací praktické výuky a využití moderních učebních pomůcek se výuka stává atraktivnější a především efektivnější. Naše škola neustále usiluje o co největší podíl výuky v terénu, propojení teorie s praxí, kontakt se skutečnými přírodninami. 
       Tyto a podobné aktivity patří do této snahy školy umožnit dětem co největčí kontakt s přírodou a podporou kladného vztahu k životnímu prostředí. Žáci si tak uvědomí, že ryba a potažmo kterýkoliv jiný tvor, je mimořádně zajímavý a dokonale fungující živý systém, který si zaslouží úctu a námahu jak při jeho poznávání, tak při jeho ochraně. 
fotogalerie BR> fotogalerie
Mgr. Karel Hasoň a Mgr. Jaroslava Schauerová
uč. př.

Posezení s panem farářem
31. 10. 2011
       Tak, jako v loňském roce, i letos se v naší mateřské škole uskutečňují sezení s panem farářem Trmačem. Pan farář za dětmi dochází pravidelně každý sudý čtvrtek. V rámci jeho návštěv například děti zpívají řadu písní či poslouchají různé příběhy, které pan farář vypráví poutavou formou prostřednictvím maňáska Vény. 
fotogalerie
Kolektiv MŠ 

Beseda o neslyšících
31. 10. 2011
       Ve středu 19. 10. 2011 navštívili naši školu velmi vzácní hosté z České komory tlumočníků znakového jazyka z Prahy. Žáci 2. stupně měli skvělou příležitost setkat se s neslyšící paní Markétou, která připravuje zprávy ve znakovém jazyce pro Českou televizi, a s jejími dvěma slyšícími kolegyněmi, které překládaly a seznamovaly žáky se základními postupy a možnostmi komunikace s osobami s postižením sluchu. 
       Naše děti se velice rychle naučily nejen prstovou abecedu, pomocí níž se s Markétou dorozumívaly, ale také správné postupy při odezírání, základní sdělení ve znakovém jazyce a v pantomimě. 
       Chtěla bych opravdu všechny žáky velmi pochválit za vzorné chování, aktivitu a snahu naučit se novým způsobům komunikace. Věřím, že tato zkušenost je pro ně velmi přínosná. Umožnila jim totiž nahlédnout do světa lidí, kteří, přestože žijí s tak velkým hendikepem, mají svoje přání, sny a žijí velice podobným životem jako slyšící. 
fotogalerie
Mgr. Petra Ševčíková
výchovná poradkyně

Divadelní představení Trnky, brnky
31. 10. 2011
       Ve středu 5. října navštívili naši mateřskou školičku manželé Trnkovi s oblíbeným divadelním představením Trnky, brnky (tentokráte s podzimní tématikou). Během představení si děti poslechly a zazpívaly několik veselých písniček. Největší úspěch však sklidily pohádky O veliké řepě a O koze Tereze - do jejich dramatizace byly zapojeny i samotné děti, které se na chvíli proměnily v pohádkové postavy. Představení se nám velmi líbilo a již teď se těšíme na další návštěvu manželů Trnkových. 
fotogalerie
Kolektiv MŠ 

Projekt MŠ Od školičky ke škole
31. 10. 2011
       Do života mateřských škol patří nejen naplňování školního vzdělávacího programu ale také jiné aktivity. Od školičky ke škole je nový projekt pro školní rok 2011 ? 2012. 
       Každé setkání mateřinky a starších kamarádů ze školy, je příležitostí učit se jeden od druhého. Děti si uvědomí své přednosti, silné stránky, vnitřní potenciál. To vše přispívá k úspěšnému výkonu dítěte, k jeho pocitu spokojenosti a smysluplnosti konání, také vážení si práce druhých. V projektu bude zajištěna jednota výchovných cílů, harmonizace při výběru obsahu. 
       Vedení dětí pedagogickým týmem bude využívat bohatého spektra pedagogických možností a směrů založených na nedirektivním řízení dětí, i když i tento způsob bude v nezbytné míře využíván. Při činnostech bude dominovat aktivita dětí, která bude vyhovovat individuálnímu stylu každého dítěte.
Jaroslava Vondrová
učitelka MŠ

07. 12. 2011, Karel Hasoň
přečteno71676x, komentáře: 0
tisk informační e-mail

Komentáře k článku:

Žádný komentář k článku
Názory čtenářů v komentářích nejsou názory provozovatele webu, a ten za jejich obsah neodpovídá. Komentáře mohou být kdykoliv smazány.

Nový příspěvek:
(zpracováno za 0.0159218s)
provozuje Obec Vysočany (server spuštěn 11.4.2005)
Veškerá autorská práva vykonává provozovatel. Jakékoliv užití článků či fotografií, ať již v tištěné nebo elektronické podobě je bez souhlasu provozovatele zakázáno.