Úvodní strana Obecní úřadÚřední deskaPovinné údajeStatistické údajeInformace OÚRegistr oznámeníDopravaSPOZKnihovnaCzechPOINTÚzemní plánVeřejné zakázkyProfil zadavateleArchiv veřejných zakázekZastupitelstvo obceSamosprávaRozpočtyVyhláškyUsneseníHistorieMolenburkHouskoVysočanyZastupitelstva obceFotogalerieKultura v obciSportInformace TJFotbalStolní tenisHokejAtletikaTriatlonPosilovnaMateřská školaInformace MŠAkce MŠBaby klubFotogalerieZŠ VysočanyZŠ Ostrov u MacochyAktuálněRada školyZŠ SloupFarní úřadVlastní webČČKHistorie MSDarování krveSDHMolenburkHouskoSkautský oddílSvaz tělesně postiženýchČeský svaz včelařůFirmy a službyZajímavé odkazyStránky obceZměnit styl
   Server spuštěn 11.4.2005

   Aktuální články
Pozvánka na utkání stolního tenisuPečení perníčkůSILVESTR 2012Výsledky 6.kola stolního tenisuPutování za stříbrnou podkovou
   Nejčtenější články
Kostely a kaple v Brně.CzechPOINTOslava svátku maminek
   Kalendář akcí
<< Září 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
   Hledání článků

ZŠ Ostrov u Macochy >>> Aktuálně

Přehled událostí ze ZŠ Ostrov

Slavnostní otevření nových učeben 
Projekt Schola naturalis - 2 mil. Kč a projekt Schola litera (Šablony) - 717 tis. Kč
O projektech: 
       Ve čtvrtek 6. 10. 2011 a v neděli 9. 10. 2011 proběhlo slavnostní otevření nově vybavených učeben. Tyto učebny byly pořízeny z prostředků EU, v jejichž získávání je škola v Ostrově u Macochy mimořádně úspěšná. Kromě projektu Peníze EU do škol - šablony (čerpají všechny školy kromě pražských, částka pro ZŠ Ostrov činí 717 000 Kč) je ve škole realizován i další evropský projekt Schola naturalis (2 054 000 Kč). 
       Z těchto projektů byly vybaveny obě učebny, ve kterých byly nainstalovány interaktivní tabule, žákovské počítače a interaktivní učebnice. Dále byly pro zkvalitnění a zlepšení výuky nakoupeny další pomůcky - např. poloprofesionální meteostanice, elektronické mikroskopy, digitální kamera, digitální fotoaparát a GPS navigace, která umí kromě navigace i zaznamenávat trasu, přiřazovat souřadnice zvoleným lokalitám a přenášet data do počítače. 
       Celkem byly do školy pořízeny 4 nové interaktivní tabule, 20 interaktivních učebnic, 22 žákovských počítačů, 10 učitelských notebooků, elektronické mikroskopy, software, digitální kamera, digitální fotoaparát, 2 radiomagnetofony pro výuku angličtiny, němčiny atd. 
       Pro zkvalitnění výuky bylo vypracováno 250 pracovních listů do přírodovědných předmětů a angličtiny. Dalších cca 550 vzdělávacích materiálů určených žákům je postupně dokončováno a ověřováno ve výuce. 
       Díky projektu začal ve škole vyučovat i anglický rodilý mluvčí. Všichni žáci druhého stupně tak mají výuku angličtiny obohacenu o výuku vedenou anglickým rodilým učitelem. Spolu s prohlubováním odborné kvalifikace vyučujících, kteří absolvovali celou řadu vzdělávacích kurzů, včetně zahraničních, je ještě více zkvalitněna výuka na ostrovské škole. 

Slavnostní otevření učeben za přítomnosti krajských a obecních představitelů 
       Vlastní slavnostní předání nových učeben do užívání žákům proběhlo nejprve za účasti náměstka hejtmana Jihomoravského kraje a radního Jihomoravského kraje Ing. Václava Horákaa náměstka hejtmana a rovněž radního Jihomoravského kraje Mgr. Ivo Poláka, a to ve čtvrtek 6. 10. 2011. 
       Této slavnosti se zúčastnili také představitelé místních samospráv - starostové, místostarostové a zastupitelé, a to jak z Ostrova, tak z Vysočan, Vilémovic a mnoha dalších okolních obcí. Nejprve proběhl krátký program, který připravili žáci základní školy a základní umělecké školy, poté následovalo vlastní slavnostní otevření učeben a prohlídka učeben a nového vybavení. 
fotogalerie (foto: Pavel Kuchař) 

Slavnostní otevření učeben za přítomnosti široké veřejnosti, prohlídka školy 
       V neděli 9. 10. 2011 proběhlo slavnostní otevření učeben za účasti široké veřejnosti. Program připravili žáci školy a ZUŠ Jedovnice, pobočka Ostrov. Součástí slavnostního odpoledne byla i beseda o rodinných pasech a senior pasech (rozsáhlý slevový program podpořený Jihomoravským krajem). Před školou byl postavený velký stan (zapůjčeny z Místní akční skupiny pro Moravský kras se sídlem ve Sloupě), vystoupili žáci školy a školky, celým odpolednem provázel taneční dechový orchestr Základní umělecké školy z Jedovnic. 
       Pro všechny návštěvníky připravily kuchařky školní jídelny a členové Sboru dobrovolných hasičů v Ostrově hojné občerstvení. Součástí programu byla prohlídka nových učeben včetně ukázky práce jak s interaktivní tabulí, tak především s interaktivními učebnicemi. 
       Na této pro školu a pro obec mimořádné události se sešlo velké množství diváků, kteří zcela zaplnili kapacitu zapůjčeného velkoprostorového stanu. Z této aktivní účasti je vidět, že rodiče a veřejnost se zajímají o dění ve škole a spolu s vyučujícími mají zájem o neustálé zkvalitňování a zlepšování podmínek pro výuku svých dětí. Tento zájem nás velmi těší a zavazuje nás k další intenzivní práci na neustálém zkvalitňování výuky a modernizaci vybavení školy. 
fotogalerie (foto: Pavel Kuchař)
Za kolektiv žáků a pracovníků ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy
Mgr. Karel Hasoň, ředitel školy

Projekt zdravá chodidla
       V pátek 22. 10. 2011 proběhl další bod projektu Zdravá chodila. Do mateřské školky v Krasové i v Ostrově zavítali jak výrobce speciálních zdravotních bot s biomechanickou aktivní stélkou, tak lékaři - specialisté (dětský ortoped a dětský psycholog) a budou sledovat, nakolik dochází u dětí ke zlepšování jak ortopedických vad, tak s tím souvisejícího psychomotorického vývoje a školní adaptace. O průběhu výsledcích projektu vás budeme průběžně informovat.
Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Celoroční projekt MŠ Od školičky ke škole
V samotném závěru loňského školního roku proběhla první velká společná akce dětí MŠ a žáků bývalého 7. ročníku ZŠ ?Holštejnská pohádka?. V novém školním roce na úspěšnou spolupráci dětí a žáků navážeme - tentokráte rozsáhlým celoročním projektem, který bude probíhat formou společných tvořivých dílen dětí mateřské školy a žáků 8. ročníku základní školy.
Jaroslava Vondrová, Mgr. Bc. Petra Skotáková, Mgr. Karel Hasoň

Exkurze - anatomie savců
       V pondělí 26. 9. 2011 za nádherného počasí vyrazili žáci devátého ročníku na exkurzi do Lipovce. Jednalo se o přírodovědnou poznávací exkurzi s cílem seznámit se s anatomií těla savců a dozvědět se přitom něco i o stavbě těla člověka. 
       Zamířili jsme na porážku Betas, s.r.o. Lipovec. Zde nám dozorující veterinář, který provádí neustálou kontrolu nezávadnosti zpracovávaného masa a masných výrobků, připravil podrobnou praktickou ukázku uspořádání vnitřní a vnější stavby těla savce (vepře domácího). 
       Prohlédli jsme si, jak vypadá srdce zevnitř, nahlédli jsme do síně i komory, viděli jsme obě chlopně, aortu a věnčité tepny. Dále jsme se seznámili se stavbou plic, žaludku, střev atd. Jednalo se o zajímavou exkurzi, protože jsme mohli vidět na vlastní oči všechny vnitřnosti, o kterých jsme se doposud učili jen z obrázků v učebnicích. 
       Díky tomu, že jsme mohli vidět tyto orgány v jejich skutečné podobě, že jsme si je mohli prohlédnout zevnitř, prozkoumat jejich stavbu, dotknout se jich, vnímat skutečnost všemi smysly, máme tyto nové poznatky uloženy hluboku v paměti. 
       Tatkovéto provázání teorie s praxí, a učiva se skutečností podporuje jak vizualizaci poznatků, tak jejich dlouhodobé uchování a v neposlední řadě i provázání s ostatními vědomostmi. Navíc pěší forma exkurze (tolik oblíbena na naší škole) podporuje i kontakt s přírodou, utužuje dobré vztahy ve třídě a přináší zlepšení fyzické kondice dětí. 
fotogalerie
Mgr. Karel Hasoň,
uč. př. v 9. roč.

Rubikon - akce škol Cirsia
       Ve dnech 21. - 23. 9. 2011 se uskutečnil již několikátý ročník tradiční společné akce škol Cirsia - Překročení Rubikonu, aneb už jsem šesťák. 
       Tohoto společného projektu se zúčastnila šestičlenná družstva z každé školy. Letošní Rubikon se odehrával v Podomí na tamější škole. 
       Pro účastníky připravil tým vyučujících ze ZŠ a MŠ Podomí pestrý program. Hned na začátku byly připraveny různé disciplíny, včetně například prolézání pavoučí sítí, lanových překážek atd. Poté následovalo opékání špekáčků u podomského srubu a začala vlastní práce na projektu. 
       Další den si děti musely zjistit informace o obci Podomí a blízkém okolí, historii, pamětihodnostech atd. Využívaly obecní knihovnu, pomoc jim neodepřel kronikář obce, a o pomoc požádaly i místní obyvatele. To vše s cílem umět si saqmostatně zjišťovat informace a nebát se komunikovat s dosud neznámými lidmi. Odpoledne bylo vaplněné hrami. Večer začal předvedením společenských oděvů, které byly nutné pro vntup do kasína. V kasínu bylo možné hrát několik hazardních her (ruleta, Black Jack, kostky atd.). Žáci si tak mohli vyzkoušet, jak je snadné přijít o všechny peníze, vydělané při předchozích hrách. 
       Poslední den už patřil představení výsledků celého snažení porotě složené z ředitelů škol Cirsia. 
       Je třeba pochválit velkou snahu a šikovnost všech účastníků Rubikonu a popřát letošním šesťákům mnoho úspěchů v další etapě jejich školních let, aby na druhém stupni, který na ně bude klást mnohem větší nároky, neztráceli zápal a radost z objevování nových věcí. 
       Rádi bychom připojili i velké poděkování vyučujícím podomské školy (zejm. RNDr. Dáše Zouharové, Mgr. Miloši Tomkovi, Mgr. Karlu Gregorovi a Mgr. Marii Vintrové) za podnětné a zajímavé provedení Rubikonu, a za jejich neustálou péči o všechny účastníky tohoto projektu Cirsia. 
fotogalerie
Za žáky a kolektiv zaměstnanců ZŠ Ostrov
Mgr. Karel Hasoň, ředitel školy

Náš první týden v první třídě
       Dne 5. září jsme poprvé usedli do lavic. Nejdříve jsme se představili, poznali své spolužáky a prohlédli si třídu. Pak jsme se vydali na průzkum školy. Podívali jsme se, kde budeme cvičit, převlékat se, jíst, čůrat, vařit, kde si můžeme půjčit knížky, až budeme umět číst, kde najdeme vedení školy, jak vypadají i ostatní třídy. Nejvíce nás asi zaujala učebna přírodovědy, lidská kostra a vycpaná zvířátka nás nenechávaly vklidu. Dozvěděli jsme se, co se budeme učit v jednotlivých vyučovacích předmětech. Poté začala samotná výuka. 
       Už skoro rozeznáváme, kdy je vyučování a kdy námi tolik oblíbená přestávka. Umíme se hlásit, chystat si pomůcky před vyučováním, správně sedět v lavici a ovládat interaktivní tabuli. Zbývá se jen naučit číst, psát a počítat, ale to už je pro nás maličkost. 
fotogalerie
Za žáky 1. třídy 
Mgr. Iveta Kuchařová, tř. uč.


24. 10. 2011, Karel Hasoň
přečteno71675x, komentáře: 0
tisk informační e-mail

Komentáře k článku:

Žádný komentář k článku
Názory čtenářů v komentářích nejsou názory provozovatele webu, a ten za jejich obsah neodpovídá. Komentáře mohou být kdykoliv smazány.

Nový příspěvek:
(zpracováno za 0.0145049s)
provozuje Obec Vysočany (server spuštěn 11.4.2005)
Veškerá autorská práva vykonává provozovatel. Jakékoliv užití článků či fotografií, ať již v tištěné nebo elektronické podobě je bez souhlasu provozovatele zakázáno.