Úvodní strana Obecní úřadÚřední deskaPovinné údajeStatistické údajeInformace OÚRegistr oznámeníDopravaSPOZKnihovnaCzechPOINTÚzemní plánVeřejné zakázkyProfil zadavateleArchiv veřejných zakázekZastupitelstvo obceSamosprávaRozpočtyVyhláškyUsneseníHistorieMolenburkHouskoVysočanyZastupitelstva obceFotogalerieKultura v obciSportInformace TJFotbalStolní tenisHokejAtletikaTriatlonPosilovnaMateřská školaInformace MŠAkce MŠBaby klubFotogalerieZŠ VysočanyZŠ Ostrov u MacochyAktuálněRada školyZŠ SloupFarní úřadVlastní webČČKHistorie MSDarování krveSDHMolenburkHouskoSkautský oddílSvaz tělesně postiženýchČeský svaz včelařůFirmy a službyZajímavé odkazyStránky obceZměnit styl
   Server spuštěn 11.4.2005

   Aktuální články
Pozvánka na utkání stolního tenisuPečení perníčkůSILVESTR 2012Výsledky 6.kola stolního tenisuPutování za stříbrnou podkovou
   Nejčtenější články
Kostely a kaple v Brně.Oslava svátku maminekVýpadky stránek
   Kalendář akcí
<< Září 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
   Hledání článků

ZŠ Ostrov u Macochy >>> Aktuálně

Přehled událostí ZŠ Ostrov

 

Slavíme Vánoce

25. 12. 2010
       Dne 17. prosince slavili prvňáčci ve škole svoje první Vánoce. Na tento den jsme se připravovali asi čtrnáct dní dopředu, povídali jsme si o tom, co budeme dělat, jak ty naše ?první společné Vánoce? budou probíhat. Po příchodu do třídy každý žáček (každý Ježíšek) dal pod stromeček dárečky pro své kamarády. Poté jsme zhasli světla, zapálili svíčky na adventním věnci a společně jsme si zazpívali koledu Jak jsi krásné neviňátko. No a následně už muselo proběhnout rozbalování dárečků, protože prvňáčci už byli velmi netrpěliví. Během dopoledne nemohlo chybět občerstvení ? u pohádky Princezna ze mlejna prvňáčci popíjeli horkou čokoládu a mlsali cukroví. Také jsme vyzkoušeli tradiční vánoční zvyky ? děvčata házela střevíčkem, a také jsme rozkrojili jablíčko. Vše jsme samozřejmě fotili, abychom měli památku na tento pěkný den 
fotogalerie

Mgr. Veronika Gajdošíková
tř. uč. 1. roč.

Volba povolání

19. 12. 2010
       V pondělí 13. prosince navštívili žáci 9. třídy speciální poradnu pro volbu povolání. Tam si vyzkoušeli různé druhy testů, které měly ověřit a naznačit směr jejich volby povolání. 
       Výsledky testů a celkového prověřování si žáci mohou zjistit na telefonním čísle 516 417 431, nebo se s rodiči zastavit přímo na poradně pro volbu povolání. Adresa: Nad Čertovkou 17, Blansko.

 

Mgr. Petra Ševčíková, Mgr. Libor Pelikán

 

Běžkařská odpoledne

8. 12. 2010
       V zimních měsících v případě příznivého počasí bude paní učitelka Hynková pořádat pro žáky běžkařská odpoledne. Žáci budou mít možnost projet se krásnou přírodou Moravského Krasu a strávit svůj volný čas na čerstvém vzduchu se svými kamarády. Výlety budou v nepravidelných termínech v závislosti na dostatku sněhu a času. Účastníci musí mít své vlastní běžkařské vybavení. Výlety jsou určeny pouze pro zájemce. 
       Na lyžařském kurzu konaném v termínu od 12. 2. do 18. 2. 2011 nebude dostatek času pro výuku běžeckého lyžování. Žáci se budou učit pouze techniky sjezdového lyžování popř. jízdu na snowboardu a dalšímu krásnému zimnímu sportu se mohou věnovat alespoň při těchto občasných výletech.

Mgr. Šárka Hynková
tř. uč. 7. ročníku

Izrael- cestopisná přednáška

8. 12. 2010
       Dne 23. Listopadu zavítal na naší školu cestovatel Mgr. Macků, který strávil několik týdnů v Izraeli a podělil se s námi o zážitky z této kontroverzní náboženské země. Přednášku okořenil také některými videi a obrázky ze svého putování. Žáci se dozvěděli něco o historii, geografii a tisíciletém náboženském prolínání křesťanské a arabské kultury. Nejvíce je však zaujaly zážitky z denního života prostých lidí, které se v běžných médiích často opomíjejí, a hlavně realita vzájemného soužití mezi Izraelci a Palestinci, která není tak vyhrocená, jak nám některá světová masmédia předkládají.

Mgr. Libor Pelikán
tř. uč. 9. ročníku

Anglická noc

28. 11. 2010
       V noci z pátku 3. prosince na sobotu 4. prosince se v naší škole konala pro žáky 7. ročníku tzv. anglická noc. Nápad zorganizovat tuto akci vzešel ze snahy přesvědčit žáky o tom, že anglický jazyk umí v běžných životních situacích efektivně využívat a že se tudíž nemusí používání cizího jazyka bát. 
       Pravidla noci byla jasná ? mluvit anglicky. V případě, kdy žáci porušili pravidla hry a promluvili česky bez toho, aniž by se předtím anglicky o to dovolili, museli učiteli odevzdat příslušný počet žetonů. Žetony bylo možno získat zpět po řádném splnění úkolů, jejichž anglické zadání bylo roztroušeno po škole. Mezi tyto úkoly patřilo například (1) prostřednictvím komunikace mezi žáky nalézt na základě vylosované indicie jednu známou pohádku a podle vlastní vylosované role se přiřadit ke správné pohádkové skupině, (2) tyto pohádky přeložit z originálu do českého jazyka a (3) stručně je divadelně ztvárnit. Krom toho se žáci (4) prostřednictvím pracovních listů dozvěděli o vánočních zvycích u nás a v anglicky hovořících zemích a rozdílech mezi nimi. Protože nebylo možno nevyužít bohatou sněhovou nadílku, s níž se v posledních dnech potýkáme, nemohla chybět ani (5) sněhová koulovačka ? mimořádně však do statického cíle (stromu), která jako poslední disciplína byla oceněna žetonovým bonusem. 
       V sobotu v poledne byly všem žákům přepočítány získané žetony, a kdo dosáhl stanoveného počtu (20 ks), mohl se radovat z bohaté mikulášské nadílky. Protože všichni žáci byli velice šikovní, byli mikulášskými balíčky nakonec odměněni všichni. 
       Anglická noc ve škole ukázala, že ač se žáci mnohdy ostýchají angličtinu použít (ať už z důvodu neznalosti slovíček nebo z obavy ze špatného použití gramatiky), nemají k tomu vlastně důvod. Během naší akce se jasně ukázalo, že slovní zásoba naších žáků je již natolik rozsáhlá, že dostačuje pro běžnou konverzaci, a že za předpokladu alespoň minimálního úsilí se žáci skutečně v nutných případech domluví, byť mnozí s dílčími obtížemi. 
       Vzhledem k pozitivním zpětným reakcím od zúčastněných pevně věřím v to, že se z této skvěle vydařené akce stane každoroční tradice.

Mgr. Bc. Petra Skotáková a Mgr. Jaroslava Schauerová

Pravěk a fauna Moravy

8. 12. 2010
       V pátek 26. listopadu jsme se se žáky 6. a 7. ročníku zúčastnili exkurze do Moravského zemského muzea v Brně. Exkurze tematicky navazovala na učivo 6. ročníku ? pravěk. Nejdříve jsme navštívili pavilon Anthropos, ve kterém jsme se díky podrobnému výkladu pracovníka muzea dozvěděli řadu zajímavých informací o nejstarším osídlení našeho kraje, společně jsme se vyfotili u rekvizity mamuta a nakonec se mohli vyhledáváním na interaktivních panelech seznámit s dalšími zajímavostmi o nejdelším období ve vývoji lidstva. 
       Druhá část exkurze se odehrávala v prostorách Biskupského dvora, kde jsme navštívili expozici moravských savců, ryb a ptactva. Tato přírodovědná část exkurze navazovala zejména na učivo žáků 7. ročníku ? ptáky. Mezi exponáty si žáci zopakovali v hodinách přírodopisu nabité informace a spolu s paní učitelkou poznávali jednotlivé druhy zvířat. 
       Ačkoli nás po celý den provázelo chladné počasí, nikomu z nás to příliš nevadilo a domů jsme se vrátili plni pozitivních dojmů.

Mgr. Bc. Petra Skotáková a Mgr. Jaroslava Schauerová

Vůně perníčků a jehličí

28. 11. 2010
       Již brzy nás čeká první adventní neděle, proto jsme s prvňáčky neotáleli a pustili jsme se do výroby adventního věnce. Ukázali jsme si, že se adventní věnec nemusí nutně kupovat, ale že si jej může každý sám uplést doma. Společně jsme si nejprve upletly věnec a poté jsme na něj připevnili svíce. Protože jsme chtěli mít věnec co nejvíce voňavý, usušili jsme ovoce a následně je na věnec přilepili. 
       Nyní je naše třída krásně provoněná a číší z ní adventní nálada. A aby toho nebylo málo, pustili jsme se také do výroby perníčků. Všichni se moc snažili ? a to nejen s vykrajováním, ale také s ?uždibováním? těsta, které bylo moc dobré:-). 
fotogalerie

Mgr. Veronika Gajdošíková
tř. uč. 1. roč.

Nejlepší prázdninová fotka roku 2010

22. 11. 2010
       VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ 
       Na naší škola proběhla soutěž o nejkrásnější fotku z prázdnin. Snímky byly opravdu povedené, v některých případech velmi originální. Chtěla bych poděkovat všem, kteří se s námi podělili o krásný a nezapomenutelný prázdninový zážitek. Objevily se fotografie zachycující krásu České republiky, dále obrázky od moře, ale také snímky vystihující nebojácnost dětí při adrenalinových aktivitách. 
       Vítěze si zvolili sami žáci, kteří měli možnost dát dva hlasy svým favoritům. A jak to všechno dopadlo?
  • 1. místo - Jakub Hebelka, 8. třída
  • 2., 3. místo ? Adéla Pernicová, 2. třída
  • 2., 3. místo ? Marcela Zouharová, 7. třída
  • 4. místo ? Jiří Tanenberger, 3. třída
  • 5. místo ? Vojta Martinek, 2. třída
Všem výhercům GRATULUJEME a přejeme mnoho dalších úspěchů. 
fotogalerie - vyhlašování výherců

Mgr. Petra Ševčíková
tř. uč. 8. ročníku

Projekt Moje povolání, moje budoucnost

22. 11. 2010
       Moje volba ? moje budoucnost Naše škola se zapojila do projektu, který je realizován v Jihomoravském kraji a je určen žákům 7. až 9. tříd základních škol. Hlavním cílem je představit dětem řemeslné a technické obory a jejich jednotlivé profese. Aktivní spoluprací s profesními odborníky, firmami a zaměstnavateli v kraji, stejně jako i odborníky z řad hospodářských komor, Svazu průmyslu a dopravy ČR nebo úřadů práce, chce dosáhnout zvýšeného povědomí o technických a řemeslných oborech a představit je jako perspektivní volbu povolání. Žáci se začínají účastnit besed na škole a odborných exkurzí do firem. Dále pro ně budou pořádány praktické oborové dny, při nichž si sami vyzkouší řemeslo tvorbou vlastních výrobků. Musím velmi ocenit besedu konanou na naší škole o provozu v ČKD Blansko, která jistě pomohla poodkrýt mnohé, pro děti často neznámé, skutečnosti a zajímavosti. Rovněž exkurze v Novibře Boskovice byla velmi prospěšná, navíc obohacena poutavým komentářem. Doufejme, že celý projekt dopomůže žákům seznámit se více s tajemstvím řemesla a bude pro ně přínosem. 
fotogalerie

Mgr. Petra Ševčíková
výchovný poradce

Genetická metoda na naší škola

21. 11. 2010
       Během studia na vysoké škole jsem měla možnost seznámit se s genetickou metodou čtení. V hodinách českého jazyka se běžně ve školách objevuje tzv. analyticko-syntetická metoda. Tato metoda vychází ze skládání hlásek do slabik, které následně žáci skládají do slov. Metoda analyticko-syntetická je náročná časově, čtení je zdlouhavé a vyžaduje mnoho fixací. 
       Princip metody genetické, která je na naší škole praktikována pravděpodobně poprvé ? spočívá v tom, že děti slovo nejprve ? přehláskují? a následně je přečtou dohromady ? př. A-D-A-M ?..ADAM. Začíná se nejprve nácvikem sluchové analýzy a syntézy krátkých a následně delších slov. 
       Mezi hlavní klady této metody je rychlost nástupu čtení, a to nejen slov, ale i vět. Po 3 až 4 měsících jsou žáci již schopni samostatně číst a jsou schopni číst s porozuměním. Zatímco u metody analyticko-syntetické se čte s porozuměním až ve druhé třídě. Další využitelnost je v mezipředmětových vztazích (např. v matematice jsou žáci již v prvním ročníku schopni číst slovní příklady). Za zápor můžeme považovat především to, že metoda genetická není moc rozšířená, je to tzv. metoda minoritní. Autorem této metody je Josef Kožíšek (spisovatel a pedagog), který tuto metodu použil už v roce 1913.

Mgr. Veronika Gajdošíková
učitelka 1. ročníku

Výuka spojená s praxí

2. 11. 2010
       Zkuste si představit, jak vypadá běžná vyučovací hodina ve škole, např. přírodopis. Školní lavice, otevřený sešit, právě barevně podtrháváte nadpis Ryby. Učitel diktuje: ryby patří do kmene strunatci, podkmen obratlovci, žijí ve vodě, dýchají žábrami... Fajn, naučíte se to, a přitom nemusíte nikdy skutečnou rybu vidět. 
       Co takhle přidat obrázek? To už by bylo lepší. Co takhle použít video ze života ryb? No to by bylo ještě lepší. A kdyby bylo možné využít interaktivní tabuli a s obrázkem a videem aktivně pracovat? Tak to bylo úplně moc dobré, a navíc bychom si mohli říct, že jdeme s dobou. 
       Ale šlo by to ještě lépe? Šlo, protože úplně nejlepší je, když si zkoumaný předmět můžete prohlédnout na vlastní oči. Rukama osahat. Pak už budete navždycky vědět, že ryba dýchá žábrami, protože jste je viděli, když jste je zkoušeli vypreparovat. Už víte, že jsou červené, protože jimi proudí krev, a že jsou tvořeny tenkými lamelami, aby kolem nich mohla proudit voda bohatá na kyslík. Zažili jste vzrušení výzkumníků, když jste pracně hledali v břišní dutině játra a srdce a plynový měchýř. 
       Tento způsob výuky přináší nejlepší výsledky a přitom vás to nestojí téměř žádnou námahu jako např. když se učíte z učebnice. Ale musí někdo jít, zajistit dostatečný počet exponátů, všechny pomůcky, závěrečný úklid, krizový scénář, kdyby bylo někomu špatně. Z hlediska náročnosti přípravy ze strany učitele se jedná o mnohem náročnější způsob výuky než stisknout tlačítko start na notebooku a přehrát počítačovou animaci vytvořenou v nejlepším 3D programu, protože i přes všechny moderní prvky interaktivity se pořád jedná o druh pasivního učení. 
       Řekni mi, a já to zapomenu. Ukaž mi to, a já si to zapamatuji. Dej mi to udělat, a já to pochopím - praví stará kantorská moudrost a shrnuje tak základní princip učení se. Protože usilujeme ne pouze o zapamatování, ale především o pochopení souvislostí, zařazujeme do výuky praktické činnosti, tentokrát pitvu ryby. Děti si tak zopakovaly a zejména utřídily své znalosti a propojily je se skutečností. 
       Z této hodiny přinášíme několik obrázků - viz odkaz fotogalerie. V podobných aktivitách plánujeme i nadále pokračovat. 
fotogalerie

Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Máme v sobě básnického ducha?

2. 11. 2010
       V červnu se žáci ZŠ Ostrov u Macochy a ZŠ Vysočany měli možnost zúčastnit básnické soutěže na téma ?PŘÍRODA?. Sešlo se nám opravdu hodně krásných příspěvků. Ty pak byly vyhodnoceny a náležitě odměněny. A kdo byl ten nejlepší? 

ZŠ Ostrov u Macochy
1. Kategorie - 1 .místo ? Vojta Martinek, 2. místo ? Ondřej Vágner, 3. místo - Vendy Zouharová
2. Kategorie ? 1. místo ? Sandra Bejčková, 2. místo ? Klára Pekárková, 3. místo ? Adéla Ambrožová
3. Kategorie ? 1. místo ? Veronika Ovadová
4. Kategorie ? 1. místo ? Helena Vintrová 

ZŠ Vysočany
1. Kategorie ? 1. místo ? Barbora Ševčíková, 2. místo ? Daniela Včelařová
2. Kategorie ? 1. místo ? Michaela Kouřilová, 2. místo ? Šárka Přibylová, 3. místo ? Magdaléna Koupá 
A pokud máte chuť a náladu, můžete si nejlepší básně přečíst. Jsou uloženyv_příloze. 

přehled výsledků

Mgr. Petra Ševčíková 
tř. uč. 8. ročníku

Projekt zdravá chodidla

24. 10. 2010 
       Začátkem října proběhla ve škole beseda zaměřená na problematiku zdravého vývoje nohou u dětí. Přednášející pan Josef Hanák seznámil přítomné rodiče dětí se současným zvyšujícím se počtem problémů s nesprávným vývojem dětských nohou, vybočených kotníků a pod. Připravil ukázku speciálně konstruovaných bot s novým typem biomechanické aktivní stélky, která tyto a další ortopedické vady napravuje a funguje především jako prevence těchto jevů. 
       V současné době mají rodiče možnost vyjádřit svůj zájem o zapojení se do projektu, který zkoumá vliv zdravého vývoje chodidla na zdraví a na školní prospěch. Tento projekt bude probíhat nyní i na naší škole. Naším cílem je umožnit dětem zdravý vývoj nohou. 
       /Podle dosavadních výsledků má špatný vývoj chodidla vliv na řadu zdravotních komplikací (bolesti zad, nesoustředěnost aj), což se ve svém důsledku odráží na celkovém psychickém stavu jedince, takže musí vydávat nesrovnatelně větší úsilí na to se soustředit. U dětí se tento stav promítá ve svém důsledku i do školního prospěchu./ 
       Více informací lze zjistit na www stránkách: www.botyhanak.cz/ 
       Z těchto stránek citujeme krátkou charakteristiku této speciální stélky:Speciální biomechanická aktivní stélka, unikátní vynález pana Josefa Hanáka, plně respektuje chodidlo nohy po stránce morfologie a biomechaniky a doslova revolučním způsobem nahradila přírodní podloží. Správná podložka pod chodidlem preventivně zajišťuje dobrý zdravotní stav člověka a jeho mobilitu až do konce života... Dorovnává již vzniklé deformace nohy a tím zamezuje nepříjemným bolestem. Tato patentovaná stélka má dokonalou pružnost a maximálně respektuje plosku nohy... 
fotogalerie

Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Hodiny pro rodiče

24. 10. 2010 
       Dne 14. 10. 2010 měli rodiče možnost zúčastnit se výuky v 1. třídě. Jednalo se o první dvě hodiny, a to o hlavní předměty: český jazyk a matematika. Hodiny určené pro rodiče se nikdy na naší základní škole nekonaly, proto jsem velmi ráda, že účast byla tak velká. Rodiče mohli vidět, jak v hodinách žáci pracují a především, jaký pokrok žáci udělali od začátku školního roku. Myslím, že by nebylo špatné, kdyby takových hodin bylo více, protože se žáci během těchto hodin chovali vzorově. Po odchodu rodičů však žáci sdělili, proč se chovali jinak než v ostatních hodinách ? jednoduše se prý styděli zlobit před rodiči:-)

Mgr. Veronika Gajdošíková
tř. uč. 1. roč.

Batikujeme

24. 10. 2010 
       Hodinu výtvarné výchovy má asi téměř každý zarytou v paměti jak sedí v lavici a maluje ?vodovkama?. Ne že by takové vodové barvy byly špatné, ale domnívám se, že hodinu výtvarné výchovy můžeme prožít i jinak... hodina může být netradiční, pestrá. 
       Žáci prvního ročníku měli tři týdny na to, aby si donesli do školy bílé tričko. Mohlo být klidně i starší, protože jsme věděli, že závěrem bude tričko vypadat úplně jinak. Děti se na tuto hodinu velmi těšily, protože nikdy neměly možnost batiku zkusit. 
       Na začátku hodiny jsme si společně vysvětlili, co budeme dělat. Poté si děti na tričko uvázaly gumičky, provázky? Každý se snažil být co nejvíce originální. 
       No a poté už následovalo, jak doslova jeden prvňáček pronesl: ? Vaření triček v kastrólu? Děti byly ze svých triček nadšeni, měly obrovskou radost. I já se domnívám, že se hodina zdařila a že se jim tato hodina uchová více v paměti, než kdyby děti seděly na jednom místě v lavici. 
       Tato trička využijeme nejen při tanečku na podzimním vystoupení, ale zvláště na výletech, abychom byli všichni jednotní. 
fotogalerie

Mgr. Veronika Gajdošíková
tř. uč. 1. roč.

ivadlo Jen počkej, zajíci!

18. 10. 2010
       V divadle Polárka Brno hráli již v září filmovou pohádku ?Jen počkej, zajíci!?, na kterou jsme se minulý školní rok nedostali. Proto jsme využili možnosti a zahájili tím školní rok těch nejmenších žáčků - MŠ Ostrov a MŠ Krasová. Velmi nás potěšil zájem maminek z Ostrova, které se zúčastnily s námi. 
fotogalerie

Mgr. Ivanka Hudcová
tř. uč. 4. a 5. roč.

Balcarku znovu osídlili neandertálci!!!

6. 10. 2010
       U Balcarky spatřena tlupa pravěkých lovců!!! 

       Jako v jiné době se museli ocitnout návštěvníci jeskyně Balcarka v Moravském krasu, když očekávali při prohlídce běžný výklad o historii jeskyně a prvních dokladech o osídlení, a při vstupu do jeskyně narazili na skupinku prehistorických lidí uprostřed lovu mamuta... 

       Každým rokem se koná na jedné ze škol Cirsia třídenní projektový program Překročení Rubikonu pro žáky 6. ročníků, kteří přecházejí z prostředí prvního stupně na mnohem náročnější 2. stupeň. Proto název Překročení Rubikonu. Letošní Rubikon organizovala škola v Ostrově u Macochy (22. ? 24. 9. 2010). 
       Programu se účastní pětičlenná družstva jednotlivých škol. Žáci mají prokázat, že dovedou už zcela samostatně pracovat na řešení problému, který je před ně postaven, že si dokáží rozdělit úkoly, zjistit potřebné informace z různých zdrojů a výsledky své práce prezentovat na závěr akce před ostatními spoluhráči a před komisí složenou z ředitelů škol Cirsia. 
       Letos se děti vydaly na dalekou cestu do pradávné minulosti, totiž do pravěku. První setkání s touto tak vzdálenou dobou byla scéna lovu mamuta u vstupu do jeskyně Balcarka v podání vyučujících ostrovské školy. Úkolem dětí bylo zjistit veškeré dostupné informace o tom, jak to vypadalo v Moravském krasu v pravěku, jací lidé zde žili, čím se živili, jakou měli kulturu, jak se oblékali apod. K dispozici měli internet a knihovnu, ale aby měli větší pestrost informací, připravili pro ně organizátoři letošního Rubikonu navíc ještě prohlídku jeskyně Balcarka, kde je expozice informačních panelů zaměřená právě na osídlení místní krajiny pravěkými lidmi a využili dlouhodobé velmi dobré spolupráce s CHKO Moravský kras, kde mají zpracované materiály o dávné historii Moravského krasu. Na Agentuře ochrany krajiny CHKO Moravský kras připravili pro účastníky Rubikonu kromě přednášky doprovázené fotografiemi i artefakty pradávných nálezů (např. stoličku mamuta, žebro pravěkého koně a lebku prehistorické hyeny). 
       Dalším bodem programu byla vlastnoruční výroba pravěkého oblečení ze starého prostěradla. Obleky si hráči vyzdobili jednoduchými přírodními ozdobami a vyrazili do lesa vyzkoušet si, jak žili pravěcí lidé. Vyráželi na lov a sběr potravy, dorozumívali se pouze skřeky, vyráběli totem a uctívali svého kouzelníka kmene. Vyzkoušeli si také lov mamuta. 
       Na poslední den si připravili zpracovaný učební materiál ve formě velkoplošného plakátu o životě v pravěku a pro ředitele škol Cirsia si secvičili ve svých skupinkách krátkou scénku o tom, jak předchozí den ulovili mamuta. 
       Co ještě účastníci Rubikonu zažili? 
Kromě již zmíněné prohlídky jeskyně a lovu mamuta především spolupráci ve skupině a pocit zodpovědnosti za výsledek týmu. Okusili na vlastní kůži kousek pradávné historie Moravského krasu a lidského rodu, a nečerpali tak informace o pravěku pouze z knih nebo z článků na internetu. Získané poznatky si doplnili o reálnou zkušenost, kterou získali na základě svého prožitku. Seznámili se také se svými vrstevníky z okolních škol a navázali tak nová kamarádství. To je hlavním smyslem sdružení škol Cirsium, totiž těsnější spolupráce škol jak na úrovni institucionální, tak především na úrovni mezilidské, a to mezi žáky, učiteli i řediteli. Každá škola nabízí svoje přednosti, to co umí nejlépe, např. v Ostrově se zaměřujeme na zážitkovou pedagogiku, proto byl letošní Rubikon z velké části zaměřen na prožitek, navození reálných situací z tematického období, aby si účastníci vyzkoušeli co možná nejvíc poznatků v reálných situacích. 

       Vysvětlivka: Sdružení škol Cirsium zahrnuje školy v regionu Moravský kras (Podomí, Jedovnice, Sloup, Křtiny, Lipovec a Ostrov). Sdružení vzniklo již před mnoha lety s cílem podpořit vzájemnou spolupráci mezi těmito sousedními školami. Pracovníci těchto škol se během roku několikrát setkávají, koordinují svoje aktivity, sdělují si své zkušenosti, řeší projekty přesahující rámec jedné školy a připravují společné programy a aktivity pro žáky škol Cirsia (Např. vědomostní soutěž Cirsiáda, pěveckou soutěž Jedovnická kuňka, sportovní utkání ve florbale, aerobiku, vybíjené a řadu dalších). 

fotogalerie - 1 
fotogalerie - 2 
fotogalerie - 3

Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

Návštěva městské knihovny a zámku v Blansku

4. 10. 2010
       Spodní stupeň na návštěvě blanenského muzea 
       Když se dětí na začátku školního roku zeptáme, kde strávily prázdniny, často slyšíme odpověď ? u moře, na horách?Určitě to byly krásně prožité prázdniny. Domnívám se však, že děti velmi často navštěvují jiné státy a s tím i jinou kulturu, ale o kultuře svého domova vědí opravdu jen málo. To nám také potvrdila návštěva blanenského muzea dne 23.9. 2010, kde děti byly z velké části poprvé. Jedince, kteří toto muzeum již někdy navštívily, bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky. 
       Děti se během prohlídky dozvěděly spoustu zajímavých informací např. o původu blanenského muzea, o osobě Jindřicha Wankla. V každé místnosti byla velmi zajímavá expozice, kterou si děti ze zájmem prohlídly. Velkou pozornost u dětí vzbudily dvorní dámy a bílá paní, takže na závěr nesměla chybět fotografie na památku. 
       Návštěva blanenské knihovny 
       V rámci projektu Celé česko čte dětem, navštívili žáci prvního stupně blanenskou knihovnu. Děti se dozvěděly, podle čeho jsou v knihovně seřazeny knihy, co znamenají slova jako: obsah, tiráž, autor. Každý si na závěr vybral knihu podle svého vkusu, kterou si mohl prohlédnout. Našli se ovšem i tací, kteří nezůstali pouze u prohlížení, ale se zájmem se rovnou pustili do četby. Tak doufejme, že to dětem vydrží a že budou častými návštěvníky knihoven. 
fotogalerie

Mgr. Veronika Gajdošíková
tř. uč. 1. roč.

Had z vršků od PET lahví

4. 10. 2010
       Protože se Základní a Mateřská škola v Ostrově u Macochy zaměřuje na environmentální výchovu, (což je výchova k odpovědnému zacházení se životním prostředím), rozhodli se žáci prvního ročníku, ihned po svém nástupu do školy 1. září, že budou sbírat vršky od PET lahví, které následně využijí v hodině pracovních činností. 
       Musím říci, že se prvňáčci úkolu zhostili velmi dobře. Každý den nosili poctivě vršky od lahví, kolikrát museli zapojit i samotné rodiče či prarodiče, neboť taška byla tak těžká, že by ji samotní prvňáčci jen stěží unesli. Do sbírání vršků se nakonec zapojili i někteří žáci z dalších tříd, učitelé a také pan ředitel, takže všem patří velké poděkovaní. 
       Domnívám se, že výsledné dílo, které žáci prvního ročníku vytvořili, stojí opravdu za zhlédnutí, takže budete-li mít chuť, můžete se přijít podívat do výstavní síně ve vestibulu základní školy. 
fotogalerie

Mgr. Veronika Gajdošíková
tř. uč. 1. roč.

 

Exkurze - přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně

21. 9. 2010
       Po celý minulý školní rok probíhal na ostrovské škole dlouhodobý projekt zaměřený na třídění odpadů. Žáci se postupně seznamovali s touto problematikou, nejdříve si zjistili, co se pod tímto moderním trendem vůbec skrývá, pak objevovali jednotlivé druhy odpadů a poznávali způsoby, jak je lze třídit a co se s nimi poté děje a nakonec se svými nově nabitými poznatky seznámili ostatní spolužáky. 
       Společně si vyrobili pro celou školu barevně odlišené koše na jednotlivé druhy odpadů, zajistili si vybírání těchto košů, připravili informační panel o třídění odpadů (umístěný ve vestibulu školy) pro spolužáky i pro návštěvníky školy a podíleli se na organizaci sběru starého papíru, s tím, že finanční prostředky získané za nasbíraný papír budou využity nejen na nákup pomůcek do výuky, ale především na spolufinancování poznávací exkurze buď do podniku na zpracování a recyklaci některého druhu odpadu nebo na zařízení, které nějakým způsobem šetří životní prostředí. 
       Na základě několika kritérií byla vybrána jako nejvhodnější objekt přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně (je dosažitelná v jednom dni autobusem, je v atraktivní lokalitě, a především splňuje kritérium šetrnosti k životnímu prostředí). Má ale jednu nevýhodu, a to značnou, že ji lze kvůli dlouholežící sněhové pokrývce celou (zejm. horní nádrž) navštívit jen v letních měsících, kdy jsou prázdniny a kdy začíná či končí školní rok. 
       V minulém školním roce již k realizaci exkurze z časových a organizačních důvodů nedošlo, zvolili jsme tedy termín hned na začátku nového školního roku a doufali v přízeň počasí v letošním ubrečeném počasí. 
       Elektrárna je postavena v údolí Jeseníků, sypaná hráz dolní nádrže měří 53 metrů. Strojovna elektrárny je celá ukrytá v podzemí, aby byl co nejméně dotčený vzhled údolí. Horní nádrž se nachází v nadmořské výšce 1 350 m. Sem se dá právě zajet jen v období bez sněhové pokrývky. 
       Princip přečerpávací elektrárny 
       V době, kdy je v síti přebytek energie (zejm. v noci) je přečerpána voda z dolní do horní nádrže. Při odběrové špičce naběhne elektrárna na plný výkon ? voda proudí přes turbíny zpět. Díky tomuto principu nemusí běžet po většinu dne velká např. tepelná elektrárna na prázdno, jen kvůli několika hodinám zvýšené spotřeby energie. Roční úspora emisí činí přibližně 600 tis. tun CO2. 
       Po cestě jsme ještě navštívili jedinou výrobnu ručního papíru v ČR ve Velkých Losinách, kde jsme se mohli kromě muzea a videoprojekce pojednávající o průběhu výroby ručního papíru dívat mistrům tohoto řemesla přímo pod ruce a vidět tak na vlastní oči celý proces od přípravy suroviny až po finální úpravu před expedicí k zákazníkovi. 
       Projekt na třídění odpadů běží i v tomto školním roce, v podobných tematických exkurzích chceme pokračovat. 
fotogalerie - 1 
prvňáčci - 2

Mgr. Karel Hasoň
ředitel školy

 

ˇUplný přehled toho, co na škole událo v tomto školním roce, najdete na stránkách školy www.zsostrovum.cz

 

 

 

Netradiční techniky

16. 12. 2010
       Poslední hodiny ve výtvarné výchově a pracovních činností jsme se snažili se žáky pracovat s netradičními technikami. Cílem bylo, aby se žáci seznámili s novými technikami, měli možnost si je vyzkoušet a tím samozřejmě nadále rozvíjet jemnou motoriku. Po úspěšném batikování jsme nyní vlastnoručně vyráběli svíce z včelích pláství, dále následovala výroba svícnu ze slaného těsta a nyní, protože se blíží Vánoce, jsme vytvořili pro maminky dáreček, a to šperk pomocí smaltovací techniky. 
fotogalerie

Mgr. Veronika Gajdošíková
tř. uč. 1. roč.


01. 01. 2011, Karel Hasoň
přečteno71678x, komentáře: 0
tisk informační e-mail

Komentáře k článku:

Žádný komentář k článku
Názory čtenářů v komentářích nejsou názory provozovatele webu, a ten za jejich obsah neodpovídá. Komentáře mohou být kdykoliv smazány.

Nový příspěvek:
(zpracováno za 0.0156219s)
provozuje Obec Vysočany (server spuštěn 11.4.2005)
Veškerá autorská práva vykonává provozovatel. Jakékoliv užití článků či fotografií, ať již v tištěné nebo elektronické podobě je bez souhlasu provozovatele zakázáno.