Úvodní strana Obecní úřadÚřední deskaPovinné údajeStatistické údajeInformace OÚRegistr oznámeníDopravaSPOZKnihovnaCzechPOINTÚzemní plánVeřejné zakázkyProfil zadavateleArchiv veřejných zakázekZastupitelstvo obceSamosprávaRozpočtyVyhláškyUsneseníHistorieMolenburkHouskoVysočanyZastupitelstva obceFotogalerieKultura v obciSportInformace TJFotbalStolní tenisHokejAtletikaTriatlonPosilovnaMateřská školaInformace MŠAkce MŠBaby klubFotogalerieZŠ VysočanyZŠ Ostrov u MacochyAktuálněRada školyZŠ SloupFarní úřadVlastní webČČKHistorie MSDarování krveSDHMolenburkHouskoSkautský oddílSvaz tělesně postiženýchČeský svaz včelařůFirmy a službyZajímavé odkazyStránky obceZměnit styl
   Server spuštěn 11.4.2005

   Aktuální články
Pozvánka na utkání stolního tenisuPečení perníčkůSILVESTR 2012Výsledky 6.kola stolního tenisuPutování za stříbrnou podkovou
   Nejčtenější články
Kostely a kaple v Brně.Oslava svátku maminekVýpadky stránek
   Kalendář akcí
<< Září 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
   Hledání článků

ZŠ Ostrov u Macochy >>> Aktuálně

DALŚÍ ROZRŮSTÁNÍ ŠKOLY

Dobrý den,

omlouvám se všem za opožděnou reakci k některým článkům, které se objevily na obecních stránkách a přečetlo je již velké množství čtenářů (konec roku je vždycky hektický, navíc jsem byl s dětmi na výletě na Slovensku). Jsem nucen reagovat na některé články více a podrobněji než bych si přál, ale nemohu jinak.
Původní text týkající se dalšího růstu školy, včetně následných komentářů, je pro lepší přehlednost celý převeden do následujícího článku.
 
 
DALŠÍ ROZRŮSTÁNÍ ŠKOLY
 
Již více než půl roku probíhají jednání ohledně případného sloučení ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy a Základní školy při Dětské léčebně v Ostrově (ZŠ při DL) v jednu organizaci.
Zřizovatelé obou škol, tj. městys Ostrov u Mac. a Krajský úřad Jihomoravského kraje, probírají všechny možnosti, které připadají v úvahu, a vyčíslují finanční a organizační dopady pro oba aktéry těchto jednání. Jak městys Ostrov, tak Krajský úřad Jm. kraje mají zájem toto sloučení provést.
Je však třeba vyřešit řadu technických a právních detailů, které takovou akci doprovázejí.
Toto sloučení škol zapadá do koncepce optimalizace škol a školského systému Jihomoravského kraje. Cílem této koncepce je nadimenzovat školskou soustavu podle současných požadavků na počet a skladbu školské sítě na území kraje. Jedním z cílů je i odstranit zbytky stavu, který vznikl v minulosti, tedy že vedle sebe existují dvě školy s překrývajícím se zaměřením, někdy dokonce, jako je tomu např. i u nás v Ostrově, fungují v těsné blízkosti v jedné budově. Snahou Jihomoravského kraje je tento stav narovnat.
Pro sloučení výše uvedených škol svědčí i dobrá zkušenost, kterou udělal Jm. kraj s naší školou v případě sloučení ZŠ Ostrov a MŠ Krasová. Toto sloučení proběhlo bez komplikací, MŠ Krasová si zachovala svůj léty prověřený režim a značnou autonomii. ZŠ Ostrov se z pohledu Jm. kraje osvědčila, a proto jsme byli požádáni, zdali bychom byli ochotni převzít i krajem zřizovanou ZŠ při Dětské léčebně.
Na tuto žádost jsme odpověděli kladně a na jednání na krajském úřadě jsme předložili naši představu, jak by obě zařízení měla v budoucnu fungovat. Tento náš návrh lze shrnout do konstatování, že bude zachován oddělený provoz, tzn. že bude použit stávající model, kdy se klienti ZŠ při DL vzdělávají ve vlastních oddělených třídách v samostatném traktu budovy, a to proto, že léčebný režim v Dětské léčebně vyžaduje jiný časový rozvrh a organizaci výuky z důvodu probíhající léčby, zejména kvůli dostatečné době pobytu v jeskyni v rámci speleoterapie.
Druhým důvodem je skutečnost, že odborný lékařský dohled v Dětské léčebně vyžaduje, aby klienti Dětské léčebny se speleoterapií nepřišli v průběhu léčebného pobytu do těsného kontaktu s běžnou populací, aby tak nebyli vystaveni zvýšenému riziku přenosu např. chřipky nebo jiných nemocí, čímž by se léčba mohla zkomplikovat.
Tato naše představa, tj. zachovat stávající model provozu a provést sloučení obou škol především v rovině administrativní, byl krajem akceptován jako jediný možný a správný.
Na tomto místě bych chtěl dementovat nepravdivé informace a zbytečné obavy, které se objevují na veřejnosti, totiž že (cituji): "? naše děti budou v jedné třídě s nemocnými, a co když se taky nakazí?"
Vzhledem k těmto absurdním dezinformacím považuji za nutné připomenout následující fakta. Klienti dětské léčebny se v Ostrově léčí kvůli astmatu, což jsou dýchací (respirační) potíže způsobené nejrůznějšími vlivy, jako např. dlouhodobé vystavení organismu zvýšenému množství prachových částic v ovzduší vypouštěných z komínů továren, výfukových plynů atd., které mohou u citlivějších osob způsobit ony zmiňované dýchací potíže.
Zjistilo se, že pobyt v čistém prostředí Mor. krasu, a zejména pobyt v jeskynním prostředí, zlepšuje stav těchto klientů, a proto byla v Ostrově zřízena dětská léčebna se speleoterapií, aby sem mohli tito lidé jezdit a svých potíží se zbavit.
Nejedná se tedy o nemoc přenosnou, jak tyto nepřesné informace tvrdí, ale jde o stav, který lze přirovnat např. k rozbitému kolenu, kdy také nikdo nemá obavy, že by se mohl od dotyčného nešiky karambolníka nějak nakazit! Např. ve Sloupě ve škole jsou v jedné třídě společně děti zdravé a děti, které mají astma (léčili se v dětské léčebně v Ostrově), a nikdo tam obavy z nákazy nemá. U nás navíc zůstanou obě zařízení v odděleném režimu, tudíž se žáci ZŠ
a klienti ZŠ při DL vůbec nepotkají! (Ostatně tak jako je tomu doposud).
 
Co toto sloučení přinese škole?
Jednoznačně větší prestiž, protože již jedno sloučení jsme zvládli na výbornou, a jsme tudíž pro Jihomoravský kraj seriózním partnerem.
Ujištění pro rodiče, že škola jednak roste a sílí, jednak že má nad sebou zvýšený dohled krajského úřadu, což napomáhá zvyšovat kvalitu a úroveň vzdělávání v ZŠ Ostrov.
Větší objem finančních prostředků, tudíž modernější pomůcky a vybavení.
 
Mgr. Karel Hasoň
ředitel ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy
 
 
 
Dopis pro zainteresované aktéry případného sloučení o principech fungování obou škol po sloučení:
 
ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy, příspěvková organizace
Ostrov u Macochy 363, 679 14
zastoupená: Mgr. Karel Hasoň, ředitel školy
 
Návrh spolupráce ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy se Základní školou při dětské léčebně Ostrov u Macochy v případě sloučení obou zařízení
 
Vzhledem k probíhajícím jednáním o případné možnosti sloučení výše jmenovaných škol do jedné organizace přikládám představu o režimu a principech práce obou zařízení ze strany ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy.
 
Režim ZŠ při dětské léčebně je stanoven v souladu s režimem DL a léčebnými procedurami, proto navrhuji převzít stávající model, který je koncipován s ohledem na potřeby zdravotního režimu dětí a na princip výuky v turnusech, v kterých děti přijíždějí.
ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy navrhuje využít dosavadních zkušeností ZŠ DL, a stávající model převzít, tzn. prostory ZŠ DL s ohledem na specifický časový režim, rytmus procedur a nutnost odděleného provozu pro děti přijaté na léčebné procesy, ponechat provoz výuky i nadále v samostatném traktu /tak jak je tomu nyní/, využít stávajících tříd ZŠ DL pro výuku dětí přijatých do dětské léčebny a zachovat současný model odděleného provozu výuky (se zvláštním rozvrhem, časovými a tematickými plány, ŠVP atd.).
Personální obsazení - využít aprobace a zkušeností stávajících zaměstnanců, převést vyučující atd. pod hlavičku ZŠ a MŠ Ostrov u Mac.
Z pohledu ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy se jedná především o administrativní sloučení, provoz obou školských zařízení bude respektovat výše uvedené okolnosti provozu stávající ZŠ DL, a bude zachován současný model reflektující zvláštnosti provozu obou zařízení (tj. stávají prostory, samostatný trakt budovy, zvláštní rozvrh a provoz pro ZŠ DL).
 
V Ostrově u Macochy dne 19. 3. 2010
 
                                                           S pozdravem Mgr. Karel Hasoň
                                                            ředitel ZŠ a MŠ Ostrov u Mac.
 
 
 
komentáře k článku:
 

nezávislý napsal(a):
11. 6. 2010 13:15:18
To je tedy super, je vidět, že nový ředitel se snaží.
 

Bořivoj napsal(a):
11. 6. 2010 14:28:14
Jsem rád, že se další rozvoj ostrovské školy, její postavení a jméno posunuje k lepšímu a mám také radost z vynikajících výsledků žáků této školy v různých soutěžích a olympiádách.
 

dfjdirk napsal(a):
16. 6. 2010 10:19:14
Lži a jenom lži. Není pravda, že má kraj se ZŠ Ostrov dobré zkušenosti. Naopak. Je lež, že o sloučení požádal kraj. Je nesmysl vyzdvihovat žáky z Ostrova za úspěch v soutěžích - ty mají všechny školy. A co se novému řediteli hlavně povedlo - rozeštvat učitele, dosadit si místo schopných svoje kámoše. A taky je kravina, že se naše děcka od těch ze speleoškoly nenakazí. Tito jsou nakažliví a nevěřte řediteli, že budou drženi separé. To je taky hloupost, protože tím ostrovská škola nezíská navíc ani korunu. Do roka a do dne bude v každé třídě chrchlat deset astmatiků, na to dám krk. A řešení - dejte děcka do Sloupu!!!
 

dfjdirk napsal(a):
19. 6. 2010 10:23:35
A ještě něco. Rada pro nerozhodnuté. Zjistěte si informace o okolních školách. Srovnejte si úroveň webových stránek školy Ostrov, Sloup, Rájec atd... Věděli jste taky, že si na netu můžete přečíst papír z kontroly školní inspekce v každé škole v ČR? Když to všechno pročítám, tak mně vyplývá, že zatímco je Ostrov na začátku cesty, ostatní školy po ní už delší dobu mašírujou. Zatímco Ostrov řeší hlavně svou existenci, ostatní školy se snaží vymýšlet nový věci pro děcka...Chci věřit, že se do několika málo let srovnají s ostatníma a budou dobří... Problém je ale v tom, že moje dítě tak dlouho čekat nebude a já na něm nechci experimentovat.
 

Karel Hasoň napsal(a):
7. 7. 2010 23:53:15
Stanovisko k případnému sloučení ZŠ Ostrov se Základní školou při Dětské léčebně (ZŠ DL) - viz článek Další rozrůstání školy a dopis aktérům příp. sloučení.
Jihomoravský kraj sleduje dlouhodobě cíl optimalizovat školskou soustavu a neustále aktualizuje seznam škol, u kterých je optimalizace (čti: sloučení) v plánu. Zřizovatel školy vznesl dotaz na možnost případného sloučení, a kraj se dal ihned do pohybu, připravil potřebné podklady a odborné analýzy, a informoval na schůzce zřizovatele o všech náležitostech. Setkání skončilo konstatováním, že z hlediska kraje je tento krok žádoucí, čekají pouze na souhlas zřizovatele školy (obec). O nějakých problémech kraje s naší školou nebyla řeč, nevím, odkud má pisatel takové informace.
Nakažlivost astmatu - je to nesmysl. Více informací např. na http://www.allergology.cz/astma.html Výskyt v populaci je přibližně 5 - 10 % (v některých pramenech se uvádí u dětí i větší výskyt, počet případů totiž narůstá), tj. v každé třídě na každé škole se tedy statisticky vyskytuje alespoň jeden človíček s astmatem, aniž by to komukoliv v okolí vadilo.
Ve všech materiálech týkajících se případného sloučení se mluví pouze o variantě odděleného provozu (tak jako doposud), informace o dětech v jedné třídě je zcela lichá.
Učitelé a personální zemětřesení spojené s mým nástupem do funkce ředitele - vím o "zaručených" zprávách, které hovoří o tom, že propouštím jako ředitel další učitele. Ano ano, je to tak. Kolegyně Hudcová odchází - do penze, a kolegyně Hlouchová - na mateřskou dovolenou. Chtělo by se říct vyhazov jak řemen. Co se týká bývalé paní hospodářky, tam jsme si sdělili svoje představy o dalším fungování ve škole a nenašli jsme shodu, pracovní poměr skončil dohodou. Nová paní hospodářka přišla na popud úřadu práce.
Sloučení naší školy s MŠ Krasová - od 1. 4. 2010 přibylo k naší škole nové odloučené pracoviště - Mateřská škola Krasová. MŠ Krasová neměla právní subjektivitu a byla tzv. alokovaným (odloučeným) pracovištěm MŠ Jedovnice. Vedení MŠ Krasová přistoupilo ke změně školy, která zajišťuje po právní stránce předškolní výuku v MŠ Krasová, a požádalo zřizovatele ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy, aby provedl příslušné právní kroky a přijal MŠ Krasová jako svoje alokované pracoviště. Zřizovatel na jednání zastupitelstva obce tuto žádost akceptoval, proběhly všechny potřebné právní kroky a od 1. 4. 2010 začala obě školská zařízení fungovat společně.
Pro naši školu je to čest a potvrzení, že nastoupený nový směr, který klade důraz na kvalitu výuky a vysoké nároky na vyučující, přináší své ovoce.
Jedná se o jednoznačně pozitivní krok a růst školy. A také o potvrzení vysoké kvality ostrovské školy, což mělo rozhodující váhu při konečném výběru nové školy v problematické situaci, v které se MŠ Krasová nacházela.
Již při tomto rozrůstání školy se objevila celá řada fám, např. že MŠ Krasová zaniká, bude se tam platit školné a další podobné "zaručené" zprávy. O tom, že se jednalo o nesmysly, stejně jako je tomu v případě možného převzetí ZŠ při Dětské léčebně, nejlíp svědčí skutky a praxe:
- MŠ Krasová od 1. 4. 2010 nezanikla, pouze měnila adresu školy, která po právní stránce zajišťuje předškolní výuku v MŠ Krasová. Provoz v MŠ Krasová se nezměnil a zůstal zachován ve stejné podobě, jako tomu bylo do té doby (žádné rozpuštění mezi děti ostrovské školy apod.).
- V MŠ Krasová se i nadále neplatí školné (v Jedovnicích se platí), a to proto, že v ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy se školné v mateřské školce rovněž neplatí.
Jinými slovy, dohoda, že provoz MŠ Krasová zůstane v podobě, jako byl dříve, a dojde jen k administrativnímu sloučení, byla naplněna. MŠ Krasová změnila razítko a část názvu, jinak rodiče v praxi nic nepoznali. Stejně tak tomu bude i v případě ZŠ DL.
 
 
UMÍSTĚNÍ OSTROVSKÉ ŠKOLY V SOUTĚŽÍCH
(Malotřídka rodinného typu přináší kvalitu do výuky. I přesto, že může vybírat jen z několika málo žáků v každé třídě, dosahuje na nejlepší pozice...)
Dobré výsledky mají všechny školy, to je pravda, ale domnívám se, že umístění na příčkách vítězů ve značné části soutěží lze právem považovat za mimořádný úspěch. Je nutné si navíc uvědomit, že škola, jako je naše, kde jsou malé třídy, může vybírat jen z cca 15 žáků z každé třídy, ale jiné školy, ty velké, kde mají několik početných tříd, vybírají ze 40 až 50 žáků. Jinými slovy když malá škola odmyslí ty, co jsou nemocní, a ty, co je tento předmět nebaví, zůstane jí pár dětí a je ráda, když vůbec družstvo sestaví. Pokud za takových podmínek danou soutěž vyhraje, znamená to podle mého názoru jediné - kvalita výuky musí být dobrá, přesnější by bylo říct velmi dobrá. Na základě těchto skutečností je možné potvrdit známý fakt, že na malé škole rodinného typu se mohou učitelé věnovat svým žákům, a na kvalitě vzdělání je to pak i znát. Navíc finanční prostředky, které poskytuje EU školám (šablony) jsou cíleny i na tzv. Individualizaci, tj. snížení počtu žáků ve třídě, a to zejm. na výuku jazyků. My již tuto individualizaci praktikujeme jako standard, takže jsme na té cestě možná i o kousek dál než nějaká velká škola. Navíc po skončení přísunu těchto peněz se školy vrátí opět k velkým třídám, kdežto u nás využijeme veškeré tyto peníze na vzdělávání učitelů a vybavení školy, a tyto pomůcky zde zůstanou i po skončení čerpání evropských peněz. Lze konstatovat, že malá škola přináší výhodu hned dvakrát - lepší výuka včetně dobrých výsledků v soutěžích a efektivnější využití finančních prostředků.
 
Výsledky v soutěžích:
 
?      Cirsiáda 2010 (regionální měření odborné připravenosti žáků v matematice, českém jazyce, informatice mezi školami Cirsia, tj. ŽŠ Ostrov, ZŠ Jedovnice, ZŠ Podomí, ZŠ Lipovec, ZŠ Sloup a ZŠ Křtiny) - (3 x 1. místo, 2 x 2. místo, 1 x 3. místo)
?      Orion Florbal Cup (okresní sportovní soutěž, 2. místo)
?      Olympiáda dějepis (okresní kolo, 12. místo, nejlepší umístění ze škol Cirsia)
?      Překročení Rubikonu aneb jsem už "šesťák" (tradiční akce škol Cirsia, 1. místo)
?      Zeměpisná olympiáda (okresní, krajské a celonárodní kolo) - významný úspěch pro Jihomoravský kraj a region Moravský kras (vůbec nejlepší historické umístění naší školy z celého regionu)
?      Jedovnická kuňka (pěvecká soutěž Cirsia, 1. místo jak ve druhé, tak i ve třetí kategorii)
?      Policie ČR - soutěž o název pro panáčka a panenku pro práci Policie s dětmi (vybrán návrh žákyně ZŠ Ostrov)
 
 
 
Umístění našich žáků ve školním roce 2009 - 2010
 

CIRSIÁDA - REGIONÁLNÍ SOUTĚŽ (ŽŠ Ostrov, ZŠ Jedovnice, ZŠ Podomí, ZŠ Lipovec, ZŠ Sloup a ŽŠ Křtiny)
matematika
Jana Pekárková
3. místo
 
 
český jazyk
Monika Seemannová
1. místo
Marcela Zouharová
2. místo
Veronika Ovadová
1. místo
Jan Vintr
2. místo
Lucie Štefančíková
1. místo
ZEMĚPISNÁ OLYMPIÁDA - CELOSTÁTNÍ SOUTÉŽ
 
 
Jan Vintr
2. místo okresní kolo
1. místo krajské kolo
   4. místo celostátní kolo
JEDOVNICKÁ KUŇKA - REGIONÁLNÍ PĚVECKÁ SOUTĚŽ 
jednotlivci
Klára Pekárková
1. místo
dvojice
Daniela Hudcová, Andrea Vymazalová
2. místo
Tereza Křapová, Klára Pekárková
3. místo
3. kategorie
Veronika Sekaninová
1. místo
PŘEKROČENÍ RUBIKONU ANEB JSEM UŽ "ŠESŤÁK" - REGIONÁLNÍ AKCE ŠKOL CIRSIA
 
Sára Nejezchlebová
 
 
1. místo
Karel Sehnal
Monika Seemannová
Tereza Štaffová
Adam Zukal
POJMENOVÁNÍ POLICEJNÍHO PANÁČKA A PANENKY
 
Andrea Vymazalová
1. místo
ORION FLORBAL CUP - OKRESNÍ SPORTOVNÍ SOUTĚŽ
(okresní kvalifikace)
 
Jakub Pernica - nejlepší střelec turnaje - 7 gólů
 
tým 2. stupně
2. místo

 
 
Environmentální výchova - nový program a zaměření školy, doplněný navíc o prvky zážitkové pedagogiky, tj. individuální rozvoj osobnosti každého žáka se zaměřením na systém co jenom slyším, si pamatuji z části, co slyším a zároveň vidím, si pamatuji mnohem více, ale co slyším a můžu si sám vyzkoušet, si pamatuji celý život. O dosažení této úrovně usilujeme, protože působí mimo jiné při formování osobnosti, i jako prevence negativního chování.
(Pozn.: zážitková pedagogika je stále doménou některých volnočasových organizací zabývajících se rozvojem osobnosti. Připravit kvalitní program v duchu zásad zážitkové pedagogiky je obtížné a velmi pracné. Navíc je nutné absolvovat řadu školení a nácviků, a mít odborné vedení při získávání praxe. Jinými slovy zaplatit si program vedený v duchu zážitkové pedagogiky z vás ještě nedělá instruktory zážitkové pedagogiky. Protože jsme se těmto věcem věnovali několik roků v již zmiňované volnočasové oblasti, můžeme svoje zkušenosti využít ve školství (např. aktivita Operace Antropoid II v Orlických horách, Zážitkový víkend v Protivanově aj.).
 
Webové stránky - určitě je co zlepšovat a já mohu všechny ujistit, že naše škola má zájem co nejdříve tyto stránky aktualizovat. Jsem toho názoru, že kvalitní výuka je nejdůležitější, a proto jsem se v prvním půlroce svého působení ve funkci ředitele zaměřil na zkvalitnění výuky a personální zabezpečení školy.
 
Mgr. Karel Hasoň, ředitel ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy
Výsledkové listiny ze soutěží:
Cirsiáda
Dějepisná olympiáda
Zeměpisná olympiáda - okresní kolo
Zeměpisná olympiáda - krajské kolo
Zeměpisná olympiáda - celostátní kolo
Jedovnická kuňka

08. 07. 2010, Karel Hasoň
přečteno71676x, komentáře: 3
tisk informační e-mail

Komentáře k článku:


ole napsal(a):
25. 2. 2011 15:55:58


tak jak to karlos dopadlo? nic moc, co? asi to taková výhra néni, když to všichni kromě tebe bobkujou

teta napsal(a):
13. 9. 2010 17:30:34


Asi nejde ani tak o kvalitu vzdělávání.

vs » e-mail napsal(a):
4. 9. 2010 22:18:23


O malých školách se říká, že mají vstřícný a citlivý přístup, to možná platilo v dobách, kdy pan řídící pěstoval včely, hrál na housle a po večerech s dětmi nacvičoval divadlo. Dnes je doba jiná a neaprobovanost pedagogů je znát na každém kroku a když se zamyslíme nad tím, že pedagog bez zkušeností, sotva dostudovaný, se stane zástupcem ředitele... pak to není nejlepší marketingová strategie v oblasti náboru dětiček. A ještě jedna malá připomínka ... co ty chyby v materiálech, které byly rozptýleny po obcích o úspěšnosti školy, je to tak trochu vizitka, nejen ředitele, ale celé školy, kterou on reprezentuje, to jen tak naokraj, je to asi také z nezkušeností. A ta omlouvá jen někdy, ne u osoby s vysokoškolským diplomem.

Názory čtenářů v komentářích nejsou názory provozovatele webu, a ten za jejich obsah neodpovídá. Komentáře mohou být kdykoliv smazány.

Nový příspěvek:
(zpracováno za 0.0156159s)
provozuje Obec Vysočany (server spuštěn 11.4.2005)
Veškerá autorská práva vykonává provozovatel. Jakékoliv užití článků či fotografií, ať již v tištěné nebo elektronické podobě je bez souhlasu provozovatele zakázáno.