Úvodní strana Obecní úřadÚřední deskaPovinné údajeStatistické údajeInformace OÚRegistr oznámeníDopravaSPOZKnihovnaCzechPOINTÚzemní plánVeřejné zakázkyProfil zadavateleArchiv veřejných zakázekZastupitelstvo obceSamosprávaRozpočtyVyhláškyUsneseníHistorieMolenburkHouskoVysočanyZastupitelstva obceFotogalerieKultura v obciSportInformace TJFotbalStolní tenisHokejAtletikaTriatlonPosilovnaMateřská školaInformace MŠAkce MŠBaby klubFotogalerieZŠ VysočanyZŠ Ostrov u MacochyAktuálněRada školyZŠ SloupFarní úřadVlastní webČČKHistorie MSDarování krveSDHMolenburkHouskoSkautský oddílSvaz tělesně postiženýchČeský svaz včelařůFirmy a službyZajímavé odkazyStránky obceZměnit styl
   Server spuštěn 11.4.2005

   Aktuální články
Pozvánka na utkání stolního tenisuPečení perníčkůSILVESTR 2012Výsledky 6.kola stolního tenisuPutování za stříbrnou podkovou
   Nejčtenější články
Kostely a kaple v Brně.CzechPOINTOslava svátku maminek
   Kalendář akcí
<< Září 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
   Hledání článků

ZŠ Ostrov u Macochy >>> Aktuálně

Zprávy ze ZŠ Ostrov

Velikonoční prázdniny

31. 3. 2010
       Velikonoční prázdniny začínají 1. 4. na Zelený čtvrtek, končí 5. 4. 2010. Po tuto dobu jsou prázdniny i v mateřské školce a ve školní družině. Běžné vyučování a provoz začínají v úterý 6. 4. 2010. Ve školce v Krasové jsou prázniny ve stejném období jako v Ostrově. 
       Přejeme všem rodičům a dětem příjemné prožití Velikonočních svátků.

Mgr. Karel Hasoň 
ředitel ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy


Růst školy - připojení nového odloučeného pracoviště

31. 3. 2010
       Od 1. 4. 2010 přibude k naší škole nové odloučené pracoviště - Mateřská škola Krasová. 
       MŠ Krasová nemá právní subjektivitu a je v současné době tzv. alokovaným (odloučeným) pracovištěm MŠ Jedovnice. Vedení MŠ Krasová přistoupilo ke změně školy, která zajišťuje po právní stránce předškolní výuku v MŠ Krasová, a požádalo zřizovatele ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy, aby provedl příslušné právní kroky a přijal MŠ Krasová jako svoje alokované pracoviště. Zřizovatel na jednání zastupitelstva obce tuto žádost akceptoval, proběhly všechny potřebné právní kroky a od 1. 4. 2010 začnou obě školská zařízení fungovat společně. 
       Pro naši školu je to čest a potvrzení, že nastoupený nový směr, který klade důraz na kvalitu výuky a vysoké nároky na vyučující, přináší své ovoce. 
       Jedná se o jednoznačně pozitivní krok a růst školy. A také o potvrzení vysoké kvality ostrovské školy, což mělo rozhodující váhu při konečném výběru nové školy v problematické situaci, v které se MŠ Krasová nacházela. 

Doplňující informace:
  • MŠ Krasová od 1.4. nezaniká, pouze mění adresu školy, která po právní stránce zajišťuje předškolní výuku v MŠ Krasová. Provoz v MŠ Krasová se nemění a zůstává zachován ve stávající podobě jako doposud.
  • V MŠ Krasová se nebude platit školné (dosud se neplatilo, i když v Jedovnicích ano), a to proto, že v ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy se školné v mateřské školce rovněž neplatí.
  • ZŠ Ostrov otvírá od září 2010 druhou třídu mateřské školy, protože kapacita jedné třídy již nedostačuje zájmu rodičů. V této druhé třídě jsou ještě několik volných míst pro dosud nepřihlášené zájemce (je třeba se přihlásit co nejdříve, protože v současné době probíhají nutné administrativní kroky vyžadované při rozšíření školky, a je nutné znát celkový počet dětí, které budou školku navštěvovat). 
           Kontakt: 
           mail:zsostrovum@zsostrovum.cz 
           telefon 516 444 319

Mgr. Karel Hasoň 
ředitel ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy


Slohovky

30. 3. 2010
       Slohovky žáků 8. a 9. roč.

Bedáňova Nikola 
Pernica Jakub 
Mechelfeit Václav 

Mgr. Věra Chlupová 
tř. uč. 7. roč.


Zájezd do Polska - Osvětim

30. 3. 2010
       Vážení žáci a rodiče,
dne 24. dubna 2010 pořádá ZŠ a MŠ Ostrov u Macochy zájezd do Polska. Odjezd z Ostrova od školy je plánován v 6.00 hod. Přibližně v 11.00 hod bude následovat prohlídka koncentračního tábora Osvětim a nedalekého vyhlazovacího tábora Březinka za doprovodu česky mluvícího průvodce. Po třech hodinách odjedeme do nedalekého solného dolu Wieliczka, který je dnes změněn na nesmírně zajímavé a působivé muzeum. Poté následuje cesta zpět do České republiky. 
       Pojede se luxusním autobusem s WC, klimatizací, TV/DVD a nápojovým servisem Nezapomeňte si s sebou vzít nějaká eura /WC apod./. Zpět do Ostrova u Macochy se vrátíme večer kolem 22.00 hod. 
Cena : 970 Kč/osoba Při podání přihlášky je třeba zaplatit ve škole zálohu 300 Kč. Zbytek doplatit nejpozději do 12. dubna 2010. 
       Důležité: Dítě musí mít s sebou platný cestovní pas. Pokud bude cestovat s rodičem, musí ho mít rodič uvedený v pasu.

Mgr. Petra Ševčíková 
tř. uč. 2. a 5. roč.


Dějepis trochu jinak

29. 3. 2010
       Žáci 6. ročníku si v hodinách dějepisu vyzkoušeli, jak se psalo a kreslilo na hliněné, keramické destičky v dobách starověkých civilizací, před vznikem klasického papíru a pera. Každý měl za úkol vybrat si obrázek z učebnice a vyrýt jej na uválenou destičku. Vyryté motivy se vypálily v peci a natřely tzv: ?burelem? a pak znovu vypálily. Vzniklo několik opravdu výstavních kousků. Výsledky můžete zhlédnout na výstavce u vstupu do školy.

fotogalerie 

Mgr. Libor Pelikán 
tř. uč. 9. roč.


Využití informačních technologií ve výuce Zeměpisu

29. 3. 2010
       V hodinách Zeměpisu žáci 8. ročníku probírali složitou problematiku globalizace, chudoby a bohatství států a seznámili se s pojmem HDP (hrubý domácí produkt), universální ukazatel bohatství státu. S nápadem využít internet, jako dnešní globalizační fenomén, si žáci vybrali stát z každého světadílu s největším a nejmenším HDP. Dívky analyzovaly státy s nejmenším a chlapci s největším HDP. Výsledky jsou zpracovány a jsou již k dispozici.

práce dívek 
práce chlapců 

Mgr. Libor Pelikán 
tř. uč. 9. roč.


Den mokřadů

28. 3. 2010
       Světový den mokřadů připadá na 2. února. Dne 16. 3. 2010 jsme se s žáky 7. a 8. ročníku zúčastnili teoreticko-praktického semináře na toto téma. Dopoledne jsme strávili na Rychtě v Krásensku, což je středisko ekologické výchovy. Žáci zde pod vedením pracovníků Rychty plnili rozmanité úkoly a řešili problémy týkající se mokřadů. Dozvěděli se například, jaké typy mokřadů existují, jaký přínos mají pro životní prostředí, biologickou diverzitu, jaké živočichy a rostlinstvo můžeme v tomto biotopu spatřit a co nejvíc mokřadům škodí. Za každý správně vyřešený úkol či problém získali obrázek k nalepení do záznamového archu, který si potom mohli odvézt s sebou do školy. Tyto jejich práce můžete vidět na fotkách ve fotogalerii k tomu článku (viz. níže) nebo si je můžete prohlédnout ve třídách a na chodbě naší školy. Po obědě jsme se vydali ještě přímo do terénu, konkrétně k rybníkům poblíž obce Rudice. Kvůli ještě poměrně velkému množství sněhu, nebylo možno obdivovat mokřady v jejich plné kráse. Přejme si tedy, aby se nám podařilo uspořádat podobný výlet opět třeba v některém s jarních měsíců.

fotogalerie 

Šárka Hynková 
tř. uč. 6. roč.


PROJEKT AJAX

28. 3. 2010
       Po jarních prázdninách 8. března 2010 mezi žáky 1. stupně opět zavítali policisté v rámci projektu AJAX. 
       První část tohoto setkání byla zaměřená na dopravní výchovu. Protože již brzy děti vytáhnou kola, povídali se především o chování cyklistů na vozovce, o vybavení kola, dopravních značkách, ? 
       Druhá část byla věnovaná tématu ?Tabák, alkohol, cigarety?. 
       Na závěr žáci dostali úkol ? pokusit se vymyslet jména pro dvě postavičky představující pořádkovou policistku a dopravního policistu.

fotogalerie 

Mgr. Jaroslava Hasoňová 
tř. uč. 3. roč.


Ředitelské volno

24. 3. 2010
       Vedení základní školy v Ostrově u Mac. vyhlášuje na pátek 26. 3. 2010 ředitelské volno. 
       Provoz v mateřské škole zůstává beze změny.

Mgr. Karel Hasoň 
ředitel školy

 


Absolventské práce 2010

20. 3. 2010
       Je tu další pokračování projektu s názvem Absolventské práce žáků 9. Ročníku, tentokrát pro rok 2010. 
       Již po páté mají prokázat žáci 9. ročníku v této práci, co všechno se během školních let strávených na Základní škole v Ostrově naučili a zúročit to právě v tomto projektu. 
       V tomto roce si žák vybírá pouze jedno téma, které navrhli jednotliví učitelé. Podstatou tohoto projektu však zůstávají dvě fáze. V první fázi žák téma zpracuje a odevzdá. V druhé fázi své výsledky práce a svého bádání, prezentuje před komisí složené z řad učitelů a zástupců obce Vysočany a Ostrov. 
       Absolventi školy musí prokázat, že dokážou zpracovat dané téma, orientovat se v problematice, že umí vyhledat, třídit a zpracovat informace z několika zdrojů, že dovedou pracovat s moderní technikou, a to s počítačem, ale i např. s digitálním fotoaparátem a projekční technikou a výsledky své práce dovedou prezentovat na patřičné úrovni. Za to vše jsou pak náležitě ohodnoceni komisí, která je složena jak z vyučujících, tak ze zástupců obce. 
       Při práci na tématu absolventské práce je k dispozici pro každého žáka internet, počítače, žákovská knihovna, konzultant - vyučující. Prezentace se děje pomocí dataprojektoru.
absolventské práce 
úvodní stránka

Mgr. Libor Pelikán 
tř. uč. 9. roč.


Prezentace - Geologická konference

8. a 9. ročník

19. 3. 2010 
       V hodině geologie (přírodopis v 9. ročníku) měli žáci připravit každý svůj příspěvek, se kterým vystoupí na konferenci, která se týká geologie a mineralogie. Každý zde představil jeden minerál a podělil se s ostatními o získané poznatky. 

ukázky příspěvků geologické konfernce 

Mgr. Lucie Valová 
uč. přírodopisu a chemie


Keramický kroužek

15. 3. 2010
       V letošním školním roce opět pracuje na škole keramický kroužek. Má 12 žáků, kteří pracují každé úterý ve dvou skupinách. Od 12.30 do 13.30 jsou začátečníci ? převážně prvňáci a druháci a od 13.30 do 14.30 jsou pokročilí ? žáci 4., 5. a 6.ročníku. 
       Plán práce je sestaven podle ročních období a také podle zájmu dětí. Za kroužek se platí 40 Kč měsíčně a žáci si svoje hotové práce odnášejí domů na výzdobu svých pokojíků nebo jako dárek pro blízké. 
       Na fotodokumentaci je ukázka několika prací z letošního školního roku. 
fotogalerie

 


Mgr. Hudcová I.


Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce

15. 3. 2010
       V pololetních prázdninách jsme využili cenové slevy v Mahenově divadle v Brně a navštívili jsme divadelní představení ?Tajemství pralesa aneb 800 mil po Amazonce. 
       Byl to dobrodružný příběh do J.Verna. Pro ty nejmenší to bylo náročnější, proto v jarních měsících nabízíme něco z lehčího žánru. Divadlo Polárka uvádí velmi úspěšné filmové pohádky ?Jen počkej, zajíci? a ?Mrazík?. Obě představení jsou vhodná pro děti již od tří let, ale i pro starší a rádi je zhlédnou i dospělí. Představení?Jen počkej, zajíci? je stále vyprodané. Pokud se nám poštěstí, dostaneme se na něj v měsíci březnu na dopolední představení. 
       Pro rodiče a děti nabízíme (viz Pozvánka do divadla pro rodiče a děti) představení ?Mrazík? v sobotu 10.dubna, začátek v 15.30, délka představení 1 hod a 30 min., 
cena vstupného pro děti je 70, a pro dospělé 90,-. Přihlášky dostanou žáci ve škole i v mateřské škole. Těšíme na další spolupráci. 
fotogalerie

 


Mgr. Hudcová I.


Pozvánka do divadla pro rodiče a děti

15. 3. 2010
       Základní a Mateřská škola v Ostrově u Macochy 
       Zveme Vás na divadelní představení zpracované podle filmové pohádky ?Mrazík? do divadla Polárka v Brně. Pohádka je vhodná pro děti od 3 let, starší děti i pro dospělé. 
Sobota 10.4.2010 
Začátek v 15.30 
Délka představení 1hod.30 min. 
Cena vstupného - děti 70 Kč, dospělí 90 Kč. 
       Bližší informace o odjezdu autobusu dostanou přihlášení zájemci. Návratku zašlete do 16. 3. 2010 p.uč. Hudcové. 
návratka

 


Mgr. Hudcová I.


1. pomoc v 1. r. a 4. r.

14. 3. 2010
       V 1. ročníku v prvouce probíráme ochranu zdraví, krizové situace a první pomoc. Žáci si vyzkoušeli přenos raněného, obvazování a fixování zlomeniny. 
fotogalerie

 


Mgr. Hudcová I.


Ukázka práce ve spojených ročnících 1. r. a 4. r.

14. 3. 2010
       Ve 4. ročníku v přírodovědě žáci pracují projektovou metodou. Na dané téma si sami vypracují práci, kterou pak před ostatními žáky obhajují. Žáci autorovi práce dávají doplňkové otázky a pak jsou práce vystaveny ve třídě na nástěnce. 
       Ve slohu si žáci vyrobili podle návodu loutku z vařečky, ve výtvarné výchově se jim podařily slunečnice mačkanou technikou a v pracovních činnostech vytvořili pěkné zimní dekorace se sněhuláčkem. 
fotogalerie

 


Mgr. Hudcová I.


Výtvarná výchova v 6. ročníku

14. 3. 2010
       V období plesů a karnevalů si žáci vyrobili karnevalové masky z papíru, odpadového materiálu a ozdobili si je třpytkami. Ve fotografické příloze je výsledek naší práce. 
fotogalerie

Mgr. Hudcová I.


?Po stopách YETTIHO?

8. 3. 2010
       Školní družina ZŠ a MŠ v Ostrově u Macochy uspořádala z 19.na 20. února 2010 další oblíbenou noc ve školní družině tentokrát pod názvem "PO STOPÁCH YETTIHO". Dlouhá zima už nás unavuje a tak jsme si ji zpříjemnili,aby čekání na jaro bylo co nejkratší.Yetti i polární zvířátka uspořádala slavnost ,aby svým veselým disco-tancem dala najevo,že už se i ony těší na příchod jara .Celý dlouhý večer jsme se ve školní družině výborně bavili a sám velký Yetti byl šťastný,že jsme ho dokázali vystopovat a dělat mu společnost. 
fotogalerie

Žáci a paní vychovatelka školní družiny


?Beseda s kuchařkami?

8. 3. 2010
       Velké poděkování patří pracovnicím kuchyně naší školy, které koncem měsíce února navštívily ve vyučování žáky 6. třídy. Měly připravené konkrétní informace o spotřebním koši v tištěné podobě a seznámily děti s tím, podle jakých zásad je nutné připravovat jídlo, jaké musí dodržovat množství masa, ovoce, zeleniny apod. Přestože byly před třídou poprvé, zhostily se své role opravdu na výbornou. 
       Žáci měli poté za úkol jednotlivě sestavit jídelníček na následující týden právě podle stanovených zásad a pravidel, což se všem bez výjimky podařilo. 
fotogalerie

Mgr. Petra Ševčíková 
tř. uč. 2. a 5. roč.


01. 04. 2010, Karel Hasoň
přečteno71675x, komentáře: 0
tisk informační e-mail

Komentáře k článku:

Žádný komentář k článku
Názory čtenářů v komentářích nejsou názory provozovatele webu, a ten za jejich obsah neodpovídá. Komentáře mohou být kdykoliv smazány.

Nový příspěvek:
(zpracováno za 0.0152762s)
provozuje Obec Vysočany (server spuštěn 11.4.2005)
Veškerá autorská práva vykonává provozovatel. Jakékoliv užití článků či fotografií, ať již v tištěné nebo elektronické podobě je bez souhlasu provozovatele zakázáno.