Úvodní strana Obecní úřadÚřední deskaPovinné údajeStatistické údajeInformace OÚRegistr oznámeníDopravaSPOZKnihovnaCzechPOINTÚzemní plánVeřejné zakázkyProfil zadavateleArchiv veřejných zakázekZastupitelstvo obceSamosprávaRozpočtyVyhláškyUsneseníHistorieMolenburkHouskoVysočanyZastupitelstva obceFotogalerieKultura v obciSportInformace TJFotbalStolní tenisHokejAtletikaTriatlonPosilovnaMateřská školaInformace MŠAkce MŠBaby klubFotogalerieZŠ VysočanyZŠ Ostrov u MacochyAktuálněRada školyZŠ SloupFarní úřadVlastní webČČKHistorie MSDarování krveSDHMolenburkHouskoSkautský oddílSvaz tělesně postiženýchČeský svaz včelařůFirmy a službyZajímavé odkazyStránky obceZměnit styl
   Server spuštěn 11.4.2005

   Aktuální články
Pozvánka na utkání stolního tenisuPečení perníčkůSILVESTR 2012Výsledky 6.kola stolního tenisuPutování za stříbrnou podkovou
   Nejčtenější články
Kostely a kaple v Brně.CzechPOINTOslava svátku maminek
   Kalendář akcí
<< Září 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
   Hledání článků

Farní úřad >>>

Charita pomáhá na Haiti

Nejchudší zemi západní polokoule Haiti zasáhlo v úterý 12. ledna 2010 ničivé zemětřesení. Otřesy půdy vážně poničily hlavní město Port au Prince, podle odhadů zemětřesení zasáhlo tři miliony osob. Veřejnou sbírku na pomoc po tomto zemětřesení vyhlašuje Charita ČR prostřednictvím Arcidiecézní charity Olomouc, která na Haiti již několik let řídí humanitární projekty.

 

Charita Česká republika vyšle na Haiti dva humanitární pracovníky

Tisková zpráva Charity Česká republika z neděle 17. ledna 2010

 

(Olomouc, Haiti) Charita Česká republika se ve středu 20. 1. 2001 zapojí prostřednictvím dvou pracovníků do humanitární pomoci, kterou na Haiti koordinuje americká Charita - Catholic Relief Services (CRS). Ještě před odletem česká Charita pomůže slovenskému týmu, který odletí o den dříve.


Charita Česká republika prostřednictvím Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) připravuje na cestu dva pracovníky, kteří na Haiti odletí ve středu ráno. Do pomoci se zapojí prostřednictvím týmů, které má na Haiti americká CRS, prioritou je jednoznačně distribuce pomoci přímo konkrétním lidem. Důležité bude také předávání informací o aktuální situaci a hlavně o potřebách lidí postižených katastrofou,  na základě kterých bude Charita ČR formulovat svoji strategii a programy pro nejbližší týdny.

 

V sobotu 16. 1. se Charita ČR spojila s Vysokou školou zdravotnictví a sociální práce sv. Alžběty v Bratislavě, která vysílá v úterý 19. 1. do oblasti dva tříčlenné týmy zdravotníků.  Mezi ně patří také česká zdravotní sestra Jana Smyčková, bývalá spolupracovnice ACHO, která na Haiti působila v roce.... Charita ČR vybaví slovenský tým satelitním telefonem, který zajistí lidem charitního týmu  spojení s okolním světem a v případě ohrožení jim umožní požádat o pomoc.

 

Americká CRS, se kterou bude Charita ČR na Haiti úzce spolupracovat, již druhý den po katastrofě uvolnila 5 milionů dolarů. "Dobrovolníci a pracovníci CRS v Dominikánské republice nakupují a kompletují krabice s potravinami pro postižené v Port au Prince. Hlavní cílem je ještě v Dominikanské republice připravit dostatečné množství balíčků tak, aby nasytily 50 tisíc lidí v nejbližších dnech. CRS k aktuální pomoci aktivovala veškeré svoje zásoby potravin a transportní prostředky," říká Kenn Polsky, regionální ředitel CRS.

 

CRS má v Dominikánské republice k  dispozici  také plachty, vhodné pro stabu provizorních přístřeší, kontejnery na vodu, sítě proti moskytům, hygienické balíčky a kanystry na vodu pro dalších 500 rodin. Tento materiál okamžitě přesouvá do hlavního Haiti města Port au Prince.

 

Do Port au Prince se už také přesunul tým z Les Cayes (jih Haiti) a přivezl s sebou 15 tun komodit původně určených pro projekty v Les Cayes. Na cestě do přístavu v Port au Prince je také loď s 200 tunami oleje a 1300 tunami celozrnné pšenice, na cestě k Haiti jsou také velkoobjemové kontejnery na vodu a vodu čistící tablety.

 

Charita ČR se prostřednictvím Arcidiecézní charity Olomouc nadále soustřeďuje na zajištění finančních prostředků, které budou potřebné k pomoci lidem na Haiti. Veřejnou sbírku lze podpořit darem na konto č.ú  35-1868350237/0100, VS 99999 nebo také prostřednictvím mobilního telefonu poslat SMS právu DMS HAITI na číslo 87777. Arcidiecézní charita Olomouc ve svém sídle na Křížkovského ul. 6 přijímá také dary v hotovosti. Za tím účelem zde má pripravené sběrací listiny. Veřejnou sbírku Charity ČR lidé k pátku 15. 1. podpořili částkou 2 657 449,00 Kč. Charita ČR i touto cestou vyjadřuje všem dárcům svojí vděčnost. Aktuální informace o výši shromážděných prostředků budou k dispozici v pondělí.

 

Bližší informace:

Marek Navrátil, tiskové odd. ACH Olomouc, mobil: 739 52 62 78, e-mail: tiskove.acho@charita.cz, www.charita.cz resp.Arcidiecézní charita Olomouc

 

Zpracováno podle textu z webu www.charita.cz


Soubory přiložené k článku:
Leták ke stažení

18. 01. 2010, Bořivoj Sekanina
přečteno71675x, komentáře: 0
tisk informační e-mail

Komentáře k článku:

Žádný komentář k článku
Názory čtenářů v komentářích nejsou názory provozovatele webu, a ten za jejich obsah neodpovídá. Komentáře mohou být kdykoliv smazány.

Nový příspěvek:
(zpracováno za 0.0148079s)
provozuje Obec Vysočany (server spuštěn 11.4.2005)
Veškerá autorská práva vykonává provozovatel. Jakékoliv užití článků či fotografií, ať již v tištěné nebo elektronické podobě je bez souhlasu provozovatele zakázáno.